Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antibiooteilla ei ole vaikutusta korvatulehdusten hoitotuloksiin

Voisimme luottaa nykyistä enemmän siihen, että hengitystietulehdukset paranevat itsestään, ja hoitaa niitä oireen­mukaisesti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Laura Voipio nosti mielipidekirjoituksessaan (HS 26.7.) esiin kysymyksen äkillisen välikorvatulehduksen hoitokäytännöstä. Korvalääkäri suositteli lapselle antibioottikuurin lopulla uutta tehokkaampaa antibioottikuuria bakteerin vastustuskyvyn vuoksi. Voipio ei nähnyt tarvetta uudelle lääkekuurille, kun lapsi oli jo parantunut. Hyvä niin.

Suomalainen hoitokäytäntö perustuu vahvasti antibiootteihin ja kontrollikäyntiin 3–4 viikon kuluttua. Monilla vanhemmilla on vankka käsitys, että lapsen korvatulehduksen vuoksi on kiirehdittävä lääkäriin.

Välikorvan tulehduksen hoitoa ohjaa Käypä hoito -suositus. Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia, ja ne ovat kaikkien luettavissa verkosta.

Hoitosuosituksen ja sen perusteina olevien tutkimusten pohjalta on ilmeistä, ettei antibioottihoidolla ole vaikutusta korvatulehduksen hoitotuloksiin. Tutkimusnäyttö ei myöskään tue kontrollikäynnin välttämättömyyttä.

Hoitokäytäntöä voitaisiin Suomessa muuttaa kansainväliseen suuntaan, jossa hoito on oireen eli kivun lievittämistä. Diagnoosilla ei tulisi olla suurta merkitystä, vaan sillä, paraneeko lapsi ja hänen kuulonsa.

Sama luontainen paraneminen koskee myös keuhkoputki-, poskiontelo- ja nielutulehduksia. Voisimme luottaa nykyistä enemmän siihen, että hengitystietulehdukset paranevat itsestään, ja hoitaa niitä oireenmukaisesti. Vaikeissa tapauksissa ammattiapu on toki tarpeen.

Meidän kaikkien etu on hyvien hoitotulosten ja kustannusten paras mahdollinen yhdistelmä. Tässä yhdistelmässä potilaalla on tärkeä rooli itsehoidon toteuttajana.

Risto Mäkinen

terveysasemien johtajalääkäri

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat