Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaarini oli terroristi

Isoisäni radikalisoitui alle parikymppisenä 1900-luvun alun kuohuvassa Suomessa, jossa maanalaiset ryhmittymät pyrkivät kumoamaan tsaarinvallan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sirpa Kähkönen kirjoitti (HS Kolumni 26.7.) väkivaltaisen radikalismin synnystä ja jatkumisesta sukupolvesta toiseen. Onneksi toisinkin voi joissakin tapauksissa käydä.

Isoisäni, tsaarinvallan alaisuudessa vääryyksiä kokenut nuori mies, oli houkuteltavissa äärimmäisiin tekoihin ”oikean asian” puolesta. Hän radikalisoitui alle parikymppisenä 1900-luvun alun kuohuvassa Suomessa, jossa maanalaiset ryhmittymät pyrkivät kumoamaan tsaarinvallan. Nikolai Bobrikovin surmannut Eugen Schauman oli vaarini aikalainen, joskin eri porukkaa.

Aktivistit – he kutsuivat itseään myös terroristeiksi – tekivät aseellisia hyökkäyksiä poliiseja, virkamiehiä ja sotilaita vastaan sekä ryöstivät dynamiittivarastoja, pankkeja ja rahakuljetuksia. Ratkaiseva ero nykyisiin terroristeihin oli, että aktivistit eivät iskeneet siviilikohteisiin.

Isoisä tuomittiin vuonna 1907 elinkautiseen vankeuteen salaisen poliisin agentin murhasta. Hän ehti kärsiä tuomiotaan 10 vuotta, kunnes Venäjällä tuli vallankumous ja poliittiset vangit vapautettiin. Vaari olikin yhtäkkiä ollut ”hyvien” puolella.

Isoisäni opetteli vankilassa puusepän ammatin. Sukumme kodeissa on yhä hänen valmistamiaan kauniita, lujatekoisia huonekaluja. Vankilassa vaari katui tekemiään attentaatteja, vaikka katsoikin niiden olleen siinä tilanteessa ainoa mahdollinen tapa muuttaa maailmaa.

Vapauduttuaan hän sanoutui irti väkivallasta ja kieltäytyi osallistumasta vuonna 1918 kansalaissotaan, vaikka sekä punaiset että valkoiset houkuttelivat kokenutta taistelijaa riveihinsä. Hän suuntasi myöhempinä vuosinaan yhteiskunnallisen tarmonsa paikallispolitiikkaan Helsingin maalaiskunnassa. Yhteiskunta oli muuttunut demokratiaksi, ja monimuotoinen poliittinen toiminta oli mahdollista – toisin kuin vuonna 1905.

Rauhanomainen demokratia on edelleen puolustamisen arvoinen asia.

llpo Salonen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat