Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoiva-alan rekrytoinnissa pitäisi painottaa myös kykyä myötäelää ja välittää

Vanhainkodin asukkaat nauttivat huomiosta: siitä, että heille jutellaan niitä näitä, lauletaan, silitellään, kehutaan ja kannustetaan, kirjoittaa nimimerkki Ihmisarvoisen elämän kannattaja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mia-Liisa Jääskeläinen kirjoitti (HS Mielipide 27.7.) vanhusten tarpeesta kulttuuri- ja musiikkikokemuksiin sekä hyvään hoivaan vanhainkodeissa. Olen täysin samoilla linjoilla, mutta haluaisin pureutua vielä perustarpeita käsittelevään epäkohtaan vanhustenhoidossa Suomessa.

Aloitin muutama viikko sitten kesätyöt yksityisessä vanhainkodissa. Työ on ennakkokäsityksiini nähden yllättävän inhimillistä, eikä vanhusten hoidosta tai päivittäisistä rutiineista laisteta. Hoidollinen puoli työstä hoidetaan tunnollisesti asukkaasta riippumatta.

Ihmisten kanssa työskennellessä ajattelen kuitenkin myös väistämättä asiakkaitteni sosiaalisia ja emotionaalisia tarpeita. Olen lähes päivittäin todistanut tilanteita, joissa vanhusten älykkyyttä ja kyvykkyyttä ajatteluun ja toimimiseen aliarvioidaan tai joissa vanhuksia kiusataan tai ärsytetään tahallisesti. Monet mielenterveysongelmista kärsivät asukkaat jäävät huomiotta, sillä he eivät ”ansaitse” muiden ihmisten seuraa ja empatiaa. Uusia työntekijöitä varoitetaan näistä asukkaista etukäteen kertomalla, ettei heistä sen kummemmin tarvitse välittää.

Olen kuitenkin tutustunut asukkaisiin ajattelematta sitä, mitä olen heistä työtovereiltani kuullut. Yksikään vanhainkodin asukkaista ei ole millään tavalla ollut tarkoituksellisesti vaivalloinen tai ilkeä, toisin kuin minulle on työpaikallani kerrottu. Olen huomannut, että kaikki vanhainkodin asukkaat nauttivat huomiosta: siitä, että heille jutellaan niitä näitä, lauletaan, silitellään, pidetään kädestä kiinni, kehutaan ja kannustetaan.

Olen onnistunut luomaan suhteen asukkaisiin: viihdymme toistemme seurassa ja luotamme toisiimme. Tämä on arvokkainta mitä voin hoivatyössä saavuttaa, ja toivonkin hartaasti, että muut hoitajat pyrkivät työssään samaan. Näin ei kuitenkaan monen tapauksessa ole.

Hoiva-alan rekrytoinnin pitäisi olla nykyistä perusteellisempi. Haastattelussa pitäisi pystyä mittaamaan ammatillisen pätevyyden lisäksi kyvykkyyttä työhön sosiaalisella ja tunnetasolla. Persoonallisuus- ja soveltuvuustestit voisivat toimia mittarina työhön soveltuvuudelle. Useampi haastattelu hakijaa kohden saattaisi myös auttaa oikeanlaisen työntekijän valitsemisessa.

Ymmärrän toki sen, että hoitoalan työntekijöistä on pulaa ja moni muodollisesti pätevä työntekijä saa työn koulutuksensa ja mahdollisen työkokemuksen vuoksi. Hoitotyön laadun on silti väistämättä muututtava Suomessa. Voisimmeko aloittaa siitä, että hoitotyön rekrytointi ei keskittyisi ainoastaan hakijan ammatilliseen osaamiseen mutta myös kykyyn myötäelää ja välittää?

Ihmisarvoisen elämän kannattaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat