Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt ovat tärkeitä vapaaehtoistoimijoita

Vapaaehtoistoiminnalla on valtava kansantaloudellinen ja -terveydellinen merkitys.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen yhteydessä järjestöt tunnistetaan ensi sijaisesti palvelujen tuottajina, esimerkkinä Helsingin Sanomien juttu (Kotimaa 17.7.). Vähintään yhtä merkittävä rooli järjestöillä on terveyden edistäjinä, vertaistuen tarjoajina ja monimuotoisen yhteisöllisen toiminnan tuottajina.

Järjestöt tekevät myös paljon sellaista työtä, joka tukee viranomaistoimintaa onnettomuus- ja häiriötilanteissa. Suomen tuhannet sosiaali- ja terveysalan järjestöt tarjoavat tukea ja tekemisen paikkoja kymmenilletuhansille suomalaisille.

Esimerkiksi Punaisella Ristillä on 8 500 vapaaehtoista ystävää, jotka kohtaavat vuosittain noin 25 000 yksinäistä.

Vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen ylivoimaisuus on sen paikallisuudessa ja ammattilaisten tukemien vapaaehtoisten osaamisessa. Arvoperustaisen vapaaehtoistoiminnan omaleimaisuus on siinä, että se luo hyvinvointia niin tekijöilleen kuin tuen saajillekin. Lisäksi sillä on valtava kansantaloudellinen ja -terveydellinen merkitys.

Opintokeskus Siviksen Helsingin yliopistolta tilaama tutkimus osoittaa, että alle kahden euron panostuksella yhteiskunta saa 6,5 euron edestä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Vapaaehtoistoiminnan kirjo on valtava, satunnaisista auttamistilanteista lähes ammattimaiseen tukeen. Järjestöjen panos vapaaehtoisten kouluttamiseen, osaamisen tukemiseen, vaikeista tilanteista yli pääsemiseen ja jaksamiseen on merkittävä.

Punaisella Ristillä on esimerkiksi ympäri Suomen terveyspisteitä, joissa terveydenhuollon usein jo eläköityneet ammattilaiset antavat arjen tukea terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi vapaaehtoisvoimin. Järjestö tukee osaamista, mutta toiminta syntyy vapaaehtoisten omasta osaamisesta ja innostuksesta.

Kun lakisääteiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut siirtyvät sote-alueiden hoidettavaksi, kokonaisvastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä jää yhä kunnille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuonna 2015 noin 90 prosentilla kunnista oli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä, mutta näistä ryhmistä vain 16 prosentissa oli mukana järjestöjen edustus.

On nähtävissä, että kunnat ovat alkaneet valmistautua muutokseen aloittamalla samanlaista vapaaehtoistoimintaa, jota jo nyt tehdään järjestöissä. Ennalta ehkäisevä ja omatoimista terveyden- ja hyvinvointia edistävä toiminta on tulevaisuudessakin kuntien ja järjestöjen yhteistä toimintaa, jossa ne parhaimmillaan täydentävät toisiaan.

Vastuu jää edelleen kunnille, mutta järjestöjen rooli voi kasvaa suurestikin.

Tekemistä riittää monelle toimijalle, ja jo nyt järjestöt toimivat yhteistyössä sekä kuntien että toistensa kanssa. Vapaaehtoisjärjestöjen tukeminen on kannattava investointi hyvinvointiin.

Eri järjestöissä toimivat vapaaehtoiset muodostavat erittäin tärkeän arvoyhteisön, joka vahvistaa ja kehittää yhteisöllisyyttä, tukee omaehtoista hyvinvointia ja vahvistaa yhteisen vastuun ja välittämisen asenteita.

Kristiina Kumpula

pääsihteeri

Suomen Punainen Risti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat