Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako ostosdataa kerätä ja analysoida?

Tarkkojen tietojen keräämisestä tai ainakin niiden hyödyntämisestä tulisi voida kieltäytyä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

S-ryhmä on ilmoittanut tallentavansa S-kortilla tehdyt ostokset yksittäisen tuotteen tarkkuudella tietokantoihinsa ja alkavansa analysoida näin kertyvää tarkempaa tietoa. Ilmoitus on herättänyt suuren kohun, ja tietosuojavaltuutettukin tutkii asiaa.

Minun on vaikea ymmärtää, miksi tästä asiasta tulisi olla ärtynyt. Elämme maailmassa, jossa Googlen kaltaiset hakukoneyhtiöt pystyvät reaaliaikaisesti analysoimaan tekemiemme hakujen perusteella sen, minne aiomme matkustaa, mitä aiomme seuraavaksi ostaa tai jopa mitä kulloinkin ajattelemme.

Microsoft kerää Windows 10 -käyttöjärjestelmän avulla meistä hyvin tarkkaa ja sensitiivistä tietoa jopa ohi sen, mihin Google pystyy. NSA:n kaltaiset tiedusteluorganisaatiot ilmeisesti pystyvät niin halutessaan kuuntelemaan puheluitamme ja lukemaan sähköpostejamme. Kännykän paikannustietojen ja niitä hyödyntävien sovellusten avulla erilaiset kansainväliset yritykset pystyvät reaaliaikaisesti selvittämään sijaintimme ja seuraamaan, missä paikoissa tykkäämme käydä.

Tätä taustaa vasten tuntuu perin naiivilta ja Suomen talouden kannalta haitalliselta alkaa rajoittaa S-ryhmän kaltaisten kotimaisten yritysten oikeuksia analysoida ostoksiamme. Kaiken järjen mukaan tämä tieto on paljon vähemmän sensitiivistä kuin se meitä koskeva tieto, jota kansainväliset toimijat jo nyt voivat analysoida.

Minulle sopii hyvin, että S-ryhmä saa selvittää, syönkö todella maustamatonta rahkaa vai sittenkin riisifruttia, jos se ei luovuta tietoja muille ilman lupaani.

Tiettyjä pelisääntöjä tässä toiminnassa tulisi kuitenkin olla. Asiakkaille tulisi kertoa, mitä tietoja kerätään ja mihin niitä käytetään. Täytyisi myös olla oikeus konkreettisesti nähdä itsestä kerätyt tiedot. Tarkkojen tietojen keräämisestä tai ainakin niiden hyödyntämisestä tulisi voida kieltäytyä.

S-ryhmä ja muut vastaavat toimijat voisivat jollakin tavoin palkita ne asiakkaat, jotka eivät tästä kieltäydy.

Markus Halonen

Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat