Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustikka tarvitsee valoa

Termi ”mustikkatyyppi” saattaa johtaa marjastajan harhaan. Tehdäkseen marjoja mustikka tarvitsee riittävästi valoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Luonnonvarakeskuksella on koekäytössä marjapaikkakartta muun muassa Nuuksion kansallispuistossa. Helsingin Sanomien uutisen (28.7.) mukaan Luonnonvarakeskuksen malli tietää, missä on mustikkatyypin kasvupaikka.

Termi ”mustikkatyyppi” saattaa johtaa marjastajan harhaan. Metsämaiden luokituksessa mustikkatyypillä tarkoitetaan tuoretta, suhteellisen ravinteikasta kasvupaikkaa, jossa pääpuulajina on yleensä kuusi.

Olen käynyt vuosikausia mustikassa Nuuksion kansallispuistossa. Parhaiten mustikoita löytää kalliometsien rinteistä ja kosteista painanteista, joissa kasvaa harvakseltaan mäntyjä. Tehdäkseen marjoja mustikka tarvitsee riittävästi valoa, jota mustikkatyypin metsissä on yleensä liian vähän.

Kun Nuuksion kansallispuistossa metsät ovat jo pidemmän ajan olleet luonnontilassa, mustikkatyypin metsät ovat hyvinkin varjoisia. Varpuja siellä on kyllä runsaasti, mutta marjoja vähän.

Marjapaikkakartta on hyvä idea, sillä se lisää ihmisten halua lähteä marjaan. Kartoista voitaisiin saada tarkempia, jos tehtäisiin myös kartoitusta maastossa hyvänä mustikkavuotena.

Erkki Annila

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat