Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työikäisten yksinäisyydelle on monia syitä

Tilaisuudet uusien ihmissuhteiden luomiseen vähenevät työiässä merkittävästi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisivuilla kirjoitettiin (HS 25.7.) Espoon mielenterveysseuran Kutsu-hankkeesta, jonka tarkoituksena on helpottaa työikäisten yksinäisyyttä. Toivottavasti Kutsu-hanke menestyy, sillä ongelma koskettaa monia, vaikka ainakaan vielä yksinäisyyden syyt eivät hankevastaava Virpi Uusitalon mukaan olleetkaan selvät.

Työikäisen yksinäisyys on joskus ikävä seuraus siitä, että tilaisuudet uusien ihmissuhteiden luomiseen vähenevät merkittävästi. Opiskellessa uusien ystävyyssuhteiden luominen on helppoa, sillä opiskelutoverit ovat kutakuinkin saman ikäisiä ja samassa elämäntilanteessa. Lisäksi opiskelun oheen on tarjolla vapaa-ajan aktiviteetteja, joissa sosiaalisia suhteita on helppo syventää tuttavuudesta kaveruudeksi.

Nykyisin työn perässä voi joutua liikkumaan ympäri Suomea, jolloin oma sosiaalinen verkosto saattaa jäädä toiselle paikkakunnalle. Työpaikoilla työyhteisön jäsenet voivat olla varsin heterogeenistä porukkaa: joillain on pienet lapset, yksi odottaa eläkepäiviä ja toisen työ ja vapaa-aika eivät kohtaa edes työkaverissa, joka yksinäisyyttään yrittää kosiskella töiden jälkeen ”yhdelle”. Työpaikan sosiaaliset suhteet voivat jäädä hyvin pinnallisiksi.

Työn perässä muuttaminen ei ole ainoa syy yksinäisyydelle. Joskus hyvienkin tuttavien kanssa yhteinen aika vähenee elämäntilanteiden muuttuessa. Ystävyyssuhteissakin voidaan kasvaa erilleen.

Harrastustoiminta on varmasti hyvä keino lähteä yksinäisestä yksiöstä ihmisten ilmoille, mutta lievittääkö se todella yksinäisyyttä? Luoko kerran tai pari viikossa tapahtuva yhteistoiminta tietyn aihepiirin ympärillä tarpeeksi mahdollisuuksia, jos tavoitteena on löytää kaveri tositarkoituksella? Eikö yksinäisyys kuitenkin syvimmillään ole kaipausta löytää ihminen, jonka kanssa omia ajatuksia ja kokemuksia voi jakaa pintaa syvemmältä?

Sosiaalisesta mediasta voisi löytyä ratkaisu ongelmaan – esimerkkejähän jo on. Perustaisiko joku yhteisön, jossa seuraa kaipaavat voisivat huhuilla toisiaan lenkkeilemään, leffaan tai leipomaan korvapuusteja isoäidin reseptillä?

Sonia Lensu

Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat