Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahdeksankympin yleisnopeusrajoitusta tulisi laskea

Jokainen ihmishenki on korvaamaton.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen maantieliikenteessä kuoli vuonna 1972 yhteensä 1 072 ihmistä. Asiaan puuttui jopa presidenttimme Urho Kekkonen. Eri kokeiluiden jälkeen päädyttiin nykyiseen nopeusrajoitusjärjestelmään kesä- ja talvinopeuksineen.

Nykyisin vuosittaisia liikennekuolemia on vain viidesosa 1970-luvun tasosta, vaikka autokantamme on tuosta ajasta kolminkertaistunut. Parantamisen varaa kuitenkin olisi, sillä kaikki liikenteen uhrit ovat turhia. Niin sanottu yleisrajoitus 80 kilometriä tunnissa on liian korkea.

Johtamani tutkimuskomitea ehdotti aikoinaan yleisrajoitukseksi Ruotsin esimerkin mukaista 70 kilometrin tuntinopeutta, mutta se ei päättäjille kelvannut. Esimerkiksi mökkimatkallani Helsingistä Mikkelin Anttolaan noudatetaan aluksi valtatiellä 5 moottoriteiden nopeuksia aina Heinolaan saakka. Sieltä Mikkeliin enimmäisnopeusrajoitus on 100 kilometriä tunnissa. Mikkelistä edelleen Imatralle johtavaa kantatietä 62 myöten enimmäisnopeus on 80 kilometriä tunnissa.

Anttolasta lähtevällä Pitkälahdentiellä on aluksi taajama-alueella 40 kilometrin tuntinopeusrajoitus, sitten leirintä-alueelle saakka rajoitus on 60 kilometriä tunnissa, mutta asfalttipäällysteen loputtua ja tien muuttuessa mutkaiseksi soratieksi alkaakin tuo yleisrajoitus 80 kilometriä tunnissa – siis sama nopeus kuin edellä mainitulla kantatiellä!

En tiedä, onko tiellä tapahtunut vakavampia liikenneonnettomuuksia, mutta vuosia sitten tyttäreni oli mukana erään nuoren miehen kyydissä, kun hän ajoi kaarteessa pois tieltä. Onneksi he selvisivät pienillä kolhuilla. Kerran myös eräs sveitsiläinen autoilija ajoi samalla tiellä kaarteessa metsään. Tässäkin tapauksessa selvittiin vain lievällä loukkaantumisella ilman kuolemaa, mutta sairaala-apua kai kuitenkin tarvittiin.

Poliisi kertoi minulle asiaa kysyessäni kuljettajan olettaneen, että tiellä voidaan ajaa liikennemerkin osoittamaa 80 kilometrin tuntinopeutta. Itse en tällä tiellä käytä kuuttakymppiä suurempaa nopeutta.

Olisiko yleisnopeusrajoitusta syytä korjata? Jokainen ihmishenki on korvaamaton.

Otto Wahlgren

liikennetekniikan

emeritusprofessori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat