Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antibioottihoito palauttaa korvatulehduslapsen kuulon

Oireilun pitkittymistä on mahdoton ennustaa luotettavasti ensimmäisenä oirepäivänä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Risto Mäkinen kirjoitti (HS Mielipide 29.7.) vahvana mielipiteenään, että on ilmeistä, ettei antibiooteilla ole vaikutusta lasten korvatulehdusten hoitotuloksiin. Väite perustuu ensisijaisesti vuoden 2009 kansalliseen hoitosuositukseen, joka itse asiassa suosittaa antibioottien käyttöä.

Julkisesti saatavilla olevassa hoitosuosituksessa ei kuitenkaan ole uusimpia tutkimustuloksia, jotka ovat osoittaneet kiistattomasti antibiootin lyhentävän korvan eritevaiheen kestoa ja sitä kautta palauttavan lapsen kuulon.

Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa antibioottihoito lyhensi keskimäärin kahdella viikolla aikaa, jona korvassa oli korvaeritettä. Antibiootilla hoidetun lapsen kuulo palautui selvästi nopeammin kuin lumelääkettä saaneen. Välikorvan erittämisen pitkittyminen alensi lumeryhmässä joka neljännen lapsen kuuloa vielä kahden kuukauden kuluttua, kun antibiootilla hoidetuista vain viisi prosenttia kärsi pitkittyneestä kuulon alenemasta.

Myös kivun vähenemisen suhteen näyttö on kiistaton, mutta kuten Laura Voipio mielipidekirjoituksessaan (HS 26.7.)korvatulehduslapsen äitinä totesi, korvatulehdus paranee usein itsestään.

Oireilun pitkittymistä on kuitenkin mahdoton ennustaa luotettavasti ensimmäisenä oirepäivänä. Kahden vuorokauden jälkeen oireilevien lasten kohdalla antibioottihoito on jo erittäin tehokasta ja vähentää kivun suhteen oireilevia noin 40 prosenttia.

Pienten lasten antibioottien käytön tärkein syy on äkillinen korvatulehdus, ja korvatulehduksen diagnostiikka ei ole helppoa. On ymmärrettävää, että terveysasemien hallinnolliset johtajat toivoisivat, että mahdollisimman harva lapsi kuormittaisi turhaan terveysasemien palveluja.

Perustelu ei kuitenkaan voi olla se, että antibioottihoidolla ei ole vaikutusta korvatulehduksen paranemiseen, sillä se ei pidä paikkaansa nykyisen tutkimusnäytön valossa.

Nykyinen yleinen ilmapiiri on selvästi suotuisa lasten antibioottihoitojen vähentämiselle, ja siihen on lasten infektiolääkärinä helppo yhtyä.

Lasten antibioottihoitojen vähenemiseen pitäisikin tähdätä parantamalla korvatulehdusten diagnostiikkaa erilaisin teknisin apuvälinein tavallisen lääkärin tutkimuksen ohessa ja vähentämällä tarpeettomia antibioottihoitoja virusinfektioiden aiheuttaman yskän ja nuhan hoidossa.

Vanhempien kanssa keskustelemalla kokenut lääkäri voi myös päätyä seuraamaan lieväoireista lapsen korvatulehdusta ilman välitöntä antibioottia – kuitenkin ymmärtäen nykyisen tutkimusnäytön ja antibioottihoidon vaikutuksen lapsen kuuloon.

Terhi Tapiainen

lasten infektiolääkäri, dosentti

Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat