Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Investointivaraukseen liittyvät ongelmat tulisi korjata

Yhteisöveron kautta suunnattavasta investointivarauksesta ei ole kovinkaan suurta iloa kasvu- ja startup-yrityksille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (27.7.), että hallitus on jo elokuun budjettiriihessä päättämässä niin sanotun investointivarauksen käyttöön ottamisesta ensi vuoden alusta alkaen. Tavoitteena on vauhdittaa yritysten investointeja.

Tämä on sinällään hyvä tavoite, vaikkakin kesäkuussa julkistettu Elinkeinoelämän keskusliiton investointitiedustelu osoittaa, että teollisuuden kiinteät investoinnit ovat jo lähteneet kasvuun.

Esitetty Ruotsin mallin mukainen investointivaraus on käytännössä lykätty yhteisöveron maksuvelvollisuus. Investointivarausta suunniteltaessa on otettava huomioon, että uuden kasvun luomisessa olennaisten tutkimukseen ja tuotekehitykseen suuntautuvien investointien osalta elämme Suomessa edelleen aallonpohjaa.

Esimerkiksi teollisuusyritysten t&k-investoinnit – investoinnit tutkimukseen ja kehitykseen – ovat romahtaneet finanssikriisin jälkeen lähes 40 prosenttia.

Mikäli suunniteltu investointivaraus kohdistuu vain kiinteisiin investointeihin, se kohtelee yrityksiä eriarvoisesti jättäessään kasvun kannalta olennaiset t&k-investoinnit kannustinvaikutuksen ulkopuolelle. Erityyppisten investointien epäneutraalia kohtelua ei pitäisi lisätä entisestään verotuksessa.

Toinen ongelma on se, että monet palvelualojen yritykset eivät tee välttämättä kovinkaan suuria kiinteitä investointeja, vaan ne investoivat palkkaamalla lisää työntekijöitä tai kehittämällä uusia palvelukonsepteja. Kiinteisiin investointeihin kohdistuva investointivaraus kohtelee siis toimialoja hyvin eri tavoin.

Kolmas ongelma investointivarauksessa liittyy siihen, että voimakasta kasvua tavoittelevat kasvuyritykset ja startupit eivät useinkaan ole voitollisia eivätkä näin ollen maksa yhteisöveroa. Tämän vuoksi yhteisöveron kautta suunnattavasta investointivarauksesta ei ole näille yrityksille kovinkaan suurta iloa.

Elinkeinopolitiikkaa voi tehdä verotuksen kautta, mutta silloin verojärjestelmän muutokset on harkittava tarkoin perusteellisten selvitysten pohjalta. Ennen kuin investointeihin kohdistettavaksi tarkoitettu yhteisöveron muutos päätetään ottaa käyttöön, edellä kuvatut verotuksen epäneutraalisuutta lisäävät ongelmat on korjattava.

Vesa Vuorenkoski

lakimies, Akava

Tuomas Telkkä

johtava asiantuntija

Palvelualojen työnantajat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat