Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi tappaa hyödyllisiä eläimiä – ampiaisten kanssa on helppo tulla toimeen

Jos perheessä ei ole pikkulapsia eikä pistoille allergisia, ihmisten ja ampiaisten rauhanomainen rinnakkaiselo sujuu useimmiten, jos pesä ja kulkureitit ovat tiedossa, kirjoittaa Anja Valtanen HS:n mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jutussa Ärhäkät ampiaiset piinaavat nyt rannoilla (HS Kotimaa 29.7.) hyönteistutkija Lena Hulden neuvoi, että jos ampiaisista haluaa eroon pihapiirissään, niitä kannattaa tappaa keväällä, jolloin liikkeellä ovat nuoret kuningattaret.

Eivätkö ampiaiset hävitäkään tuhohyönteisiä puutarhassa? Käsittääkseni ampiaiset ovat muutenkin tärkeitä ekosysteemille.

Jos kuningatar toistuvasta pesänalun hävittämisestä huolimatta pyrkii pesimään ihmisen kannalta hyvin hankalaan paikkaan, sen voi pyydystää vaikkapa tyhjään tulitikkurasiaan ja kuljettaa sitten kilometrien päähän, josta se ei enää palaa.

Jos perheessä ei ole pikkulapsia eikä pistoille allergisia, ihmisten ja ampiaisten rauhanomainen rinnakkaiselo sujuu useimmiten, jos pesä ja kulkureitit ovat tiedossa. Itse olen maalannut ikkunanpuitteita, vaikka ampiaisten jatkuva liikenne pesälle kulki maalauskäden kahta puolta. En saanut ainuttakaan pistoa.

Loppukesällä ampiaisten aggressiivisuus vaihtelee. Todistin tapausta, kun lapsi seisoi liikkumatta paikallaan ja elokuinen ampiainen lensi hänen niskaansa ja pisti saman tien. Toisaalta, kun viime kesänä poimin vadelmia, kourastani puikahti sormien välistä ampiainen pistämättä.

Rauhallisuus ei aina kannata, vaan kotinsa menettäneitä ampiaisia kannattaa mielestäni huitoa, jos ne alkavat pörrätä kasvojen edessä. Parempi pisto kädessä kuin nenässä tai huulessa.

Anja Valtanen

Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat