Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikasta on tullut teatteria ja näennäistä tekemistä

Vaalien jälkeen alkaa poliittinen rutiini, joka on etääntynyt tavallisesta kansalaisesta omaksi keinotodellisuudeksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ihmisten kiinnostus politiikkaa kohtaan on hiipunut (HS 25.7.). Politiikka-sanan alkuperä tulee kreikan politikos-sanasta, joka tarkoittaa kansalaista koskevaa vaikuttamista. Miksi ihmiset kokevat vieraantuneensa yhteisiin asioihinsa vaikuttamisesta? Yksittäistä syytä tuskin löytyy.

Poliittisesta toiminnasta on tullut jonkinasteista teatteria ja osin näennäistä tekemistä. Politiikka ja poliitikot ovat myös median avulla viihteellistyneet, mikä osaltaan rapauttaa eduskunta-instituution uskottavuutta vakavasti otettavana foorumina ja ylimpänä vallankäyttäjänä.

Vaaleissa jaetaan valtakirjoja ihmisille, jotta he vaikuttaisivat asioihin ennalta ymmärrettävällä tavalla. Politiikka on kuitenkin järjestäytynyt puolueorganisaatioihin, jotka käytännössä käyttävät vaaleissa saatua valtaa. Ennen vaaleja puolueet yrittävät luvata äänestäjiä miellyttäviä asioita – lupaamatta kuitenkaan mitään konkreettista.

Eri puolueiden agendoissa ei ole kovin radikaaleja eroja eikä suurta särmää. Kansalaiset äänestävät ympäripyöreitä mielikuvia olettaen, että itselle kiinnostavat asiat edistyisivät toivottuun suuntaan.

Vaalien jälkeen alkaa poliittinen rutiini, joka on etääntynyt tavallisesta kansalaisesta omaksi keinotodellisuudeksi. Eduskunta tehtailee nippelitason lakiesityksiä, jotka ovat joko kehnosti valmisteltuja tai muuten vain ristiriitaisia aiempien säännösten kanssa.

Kansalaiselle välittyy sekava kuva toiminnasta, ja itseä kiinnostavat asiat hautautuvat poliittisen kapulakielen alle. Asioiden päättäminen on kuukausia tai vuosia kestävä saippuaooppera, jossa lopputuloksena ei ole paras mahdollinen vaan vähiten huonoin ratkaisu. Tätä kutsutaan sitten kompromissiksi. Edustajista tulee poliittista eliittiä, joka on haalinut itselleen edut, joista normikansalainen voi vain unelmoida.

On aika helppo ymmärtää, miksi yksittäinen ihminen kokee edellä mainitun touhun itselleen vieraana ja pitää omia vaikuttamismahdollisuuksiaan olemattomina. Sama teatteri jatkuu näytäntökaudesta toiseen, osa näyttelijöistä vain vaihtuu välillä. Ehkä uusiutuminen voisi alkaa siitä, että rajataan kansanedustajien toimikaudet kahteen.

Jarkko Lahtinen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat