Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysten hallinnointi ei ole tasa-arvokysymys

Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat on julkaissut tällä viikolla kaksi ansiokasta kirjoitusta, jotka käsittelevät Suomen pörssiyhtiöiden hallitusjäsenten sukupuolijakautumaa sekä hallitusjäsenten kotimaata. Lisäksi aiheesta oli pääkirjoitus (HS 26.7.).

Yrityksen johtaminen on yrityksen asia. Osakeyhtiölain viidennen pykälän mukaan ”yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille”.

Toistuvasti ilmestyy ammattiyhdistysliikkeen ja median taholta vaatimuksia, jotka ovat ristiriidassa osakeyhtiölain ja sen hengen kanssa. Yritysjohtokin usein häpeilee osakeyhtiölain säännösten korostamista. Julkisuudessa ilmeisesti ainoastaan Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on korostanut tulosvaatimuksia yhtiöiden hallinnoinnissa.

On hyvä, että sukupuolten välistä tasa-arvoa pyritään korostamaan. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, mitä hallituksen jäsenillä on jalkojen välissä, vaan mitä on korvien välissä.

Monessa suuressa suomalaisessa pörssiyhtiössä on – valitettavasti – huomattava ulkomaalaisomistus. Se ei kuitenkaan täysipainoisesti näy hallituskokoonpanossa. Tai sitten suomalaisia pidetään keskimääräistä fiksumpina.

Pekka Mensonen

ekonomi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat