Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki tarinat eivät ole samanarvoisia

Tiede edustaa ihmiskunnan pisimmälle hioutunutta ymmärrystä asioista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Keskustelu rokotteiden tarpeellisuudesta ja ravitsemussuositusten järkevyydestä kertoo monien suhtautuvan tieteelliseen näkemykseen vain yhtenä tarinana muiden joukossa. Tilanteen korjaamiseksi on keskeistä lisätä ymmärrystä tieteen toimintatavasta.

Muiden tarinoiden tapaan tiede tarjoaa selontekoja tapahtumakuluista, kuten eliöiden evoluutiosta. Selitykset myös elävät ja tarkentuvat kaiken aikaa. Tieteen tarinat ovat vaativia elämyksiä, kuin kauan sitten kaukaisessa maassa kirjoitettu romaani: tarinan sisälle pääsee vasta pitkällisen paneutumisen jälkeen.

Kilpaileviin tarinoihin on usein helpompi päästä sisälle, ja ne voidaan siksi kokea vetoavammiksi. Osa tarinoista nakertaa luottamusta tieteeseen kyseenalaistamalla tutkijoiden motiiveja. Väitetään esimerkiksi elintarviketeollisuuden lahjoittavan rahaa, jotta ravitsemustieteilijän tulokset olisivat tietynsuuntaisia. Lennokkaat ja mielikuvituksekkaat tarinat nauttivat suosiota – olivatpa ne totta tai eivät.

Kaikki tarinat eivät kuitenkaan ole samanarvoisia. Tieteen tarinat edustavat ihmiskunnan pisimmälle hioutunutta ymmärrystä asioista. Tieteellisen tiedon tunnusmerkki on, että se kestää koettelun.

Tarinan tarkentuessa yksityiskohta voi muuttua niin, ettei tunnusmerkki täyty, jolloin uusi tutkimus päivittää tarinaa. Itsekorjautuvuus onkin keskeinen syy, miksi tieteen tarinat ovat parhaita selityksiä kuvaamilleen ilmiöille.

Medialla ja päättäjillä on valtava rooli siinä, millaisen aseman tieteen tarinat saavat kilpailevien tarinoiden kirjastossa. Mediassa usein esiintyvät ylitulkinnat yksittäisistä tutkimustuloksista luovat ailahtelevan vaikutelman. Yhtäläisen äänen antaminen tieteelliselle ja vastakkaiselle näkemykselle saa aikaan tasapainoharhan, ja kyseenalaisten asiantuntijoiden hyödyntäminen aiheuttaa illuusion tiedevastaisen näkemyksen arvovaltaisuudesta.

Päättäjien arvostus määrittää sen, missä määrin tiedettä tehdään ja hyödynnetään yhteiskunnassa. Nyt arvostuksen puute on johtanut tutkijoiden maastapakoon. Puhe tyhjää toimittavista akateemikoista on retoriikkaa, jolla tieteen tehtäväksi halutaan taloudellinen tuottavuus ja muu tälle alisteiseksi.

Käytännöllisiä innovaatioita ei voi tilata irrallisina perustutkimuksen läpimurroista, eikä tieteen pitäisi joutua todistelemaan hyödyllisyyttään. Ovathan lähes kaikki nykyajan mukavuudet liikenne- ja tietoverkoista teollisuuteen, teknologiaan ja terveydenhuoltoon seurausta tieteen läpimurroista vain noin 150 vuoden kuluessa. Monet näistä ovat syntyneet puhtaasta tieteellisestä uteliaisuudesta.

Tiede on aikamme suuri tarina. Unelmoimme Suomesta, jossa sen mestarillisuus olisi ilmeistä jokaiselle.

Johannes Cairns

Johanna Muurinen

väitöskirjatutkijoita

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat