Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähäosaisilla ja syrjäytyneillä ei ole varaa terveelliseen ruokaan, eikä hyvässä asemassa olevilta riitä heille myötätuntoa

Työttömyys, köyhyys ja syrjäytyminen vaikuttavat merkittävästi ihmisten mahdollisuuksiin valita terveelliset elintavat.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tutkija Johanna Ahola-Launonen kirjoitti Vieraskynässä (HS 30.7.) yksilön vastuusta elämäntapoihinsa. Hän kyseenalaisti vallalla olevan käsityksen siitä, että elintavat ovat vain jokaisen valittavana. Näin ei automaattisesti ole vaan taustalla vaikuttaa asioita, jotka heikentävät ihmisen kykyä ja mahdollisuuksia valita terveelliset elintavat.

Asun Itä-Helsingissä, jossa ihmisten sosioekonominen jakautuminen on suurta. Valtaosa ihmisistä voi hyvin ja elää täysipainoista elämää, mutta myös vähäosaisten määrä korostuu.

Työttömyys, köyhyys ja syrjäytyminen vaikuttavat merkittävästi ihmisten mahdollisuuksiin valita terveelliset elintavat.

Huonossa asemassa olevien ihmisten on lähes mahdotonta noudattaa esimerkiksi ruokasuosituksia. Kun rahat riittävät tuskin välttämättömään, ruoan laadusta on pakko tinkiä. Ei voi ostaa hintavia kasviksia, hedelmiä ja kalaa, kun rahat eivät riitä edes lääkkeisiin.

Myös psyykkinen pahoinvointi estää pitämästä huolta itsestään. Elämänhallinnan puute ja syrjäytyminen ovat usein myös päihdeongelmien taustalla. Syrjäytyminen periytyy myös lapsille, kuten tutkimuksissa on todettu. Kyky ponnistaa terveelliseen elämään on erittäin vaikeaa, jos koulutus jää matalaksi eikä toisenlaiseen elämäntapaan saa mitään tuntumaa.

Hyvässä sosioekonomisessa asemassa olevilla ihmisillä ei juuri riitä myötätuntoa näiden monisyisten ongelmien taustojen ymmärtämiseen. Kaikki vain pannaan ihmisen itsensä syyksi, vaikkei hänellä ole todellisia keinoja päästä vaikuttamaan elämäänsä.

Myös nykyinen hallitus vaikeuttaa näiden ihmisten toimeentuloa leikkaamalla sosiaali- ja työttömyystukia. Luullaan, että näin yhteiskunnan hyödyttömät saadaan liikkeelle. Ei ymmärretä, että kaikki eivät ole syntyessään samalla viivalla.

Tarkastellaanpa vaikka työtöntä, joka putoaa köyhyysloukkuun. Miten hän – vaikka kuinka hakisi aktiivisesti työtä muttei saa sitä – onkin vain haluton työhön? Ensin hän saa myötätuntoa jouduttuaan työttömäksi yt-neuvottelujen jälkeen. Sen jälkeen hän muuttuukin yhteiskunnan rasitteeksi. Onko syynä yksilön oma valinta vai kilpailuyhteiskunta, jossa pitää takoa voittoa?

Toivoisin, että ne ihmiset, jotka eivät ole nähneet miten toimeentulosta oikeasti kamppaillaan, hyppäisivät metroon ja tulisivat katsomaan pitkiä leipäjonoja Myllypuron palloiluhallin ympärillä. Siellä otetaan kiitollisena vastaan kaikki, mitä saadaan. Onneksi kauppaliikkeet lahjoittavat ruokaa jaettavaksi.

Useilla kaupoilla on monipuoliset valikoimat ja laadukkaat tuotteet. Olen katsellut tätä yltäkylläisyyttä ja tunnen häpeää. Häpeää siitä, että toisilla on varaa hinnoista välittämättä ostaa laadukkaita ja terveellisiä tuotteita samalla kun toiset kituuttavat päivästä toiseen niukkuudessa.

Pia Mäkinen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat