Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien kannattaisi palkata hyvinvointivalmentajia

Huonojen elintottumusten taustalla on usein arvottomuuden tunnetta, rakkauden puutetta, yksinäisyyttä, ahdistusta ja mielenterveyshäiriöitä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Johanna Ahola-Launonen kirjoitti (HS Vieraskynä 30.7.) osuvasti, kuinka omien elämäntapojen muuttaminen on prosessi, jossa tarvitaan tukea. Avaintekijöitä ovat motivaatio ja omiin kykyihin luottaminen.

Olen samaa mieltä. Tietoa on helposti saatavilla, mutta jos se yksistään auttaisi, meillä ei olisi niin paljon elämänhallinnan ongelmista ja elämäntapasairauksista kärsiviä.

Yksityisillä markkinoilla ja työterveyshuollossa tunnetaan jo erilaiset hyvinvointi-, terveys- ja mindfulness-valmentajat, jotka tarjoavat tukea ja motivaatiota stressinhallintaan, terveelliseen elämäntapaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Olemme tottuneet ajattelemaan, että nämä palvelut ovat sellaisia, joita kukin kustantakoon omasta pussistaan. Ne eivät kuulu kuntapuolen tehtäviin.

Mielestäni tämä ajattelutapa kaipaa ravistelua. Kuntien kannattaisi palkata hyvinvointivalmentajia tukemaan ja auttamaan ihmisiä terveyttä edistävissä valinnoissa ja muutosten aikaansaamisessa.

Terveyskeskuslääkäreiden työaikaa kuluu liikaa potilaiden elämänhallinnallisten kysymysten selvittelyyn, tai sitten niihin ei ehditä paneutua lainkaan. Sosiaalityössä pitäisi taas olla enemmän aikaa aitoon asiakastyöhön, ihmisen hyvinvoinnin ja elämänhallinnan tukemiseen.

Huonojen elintottumusten taustalla on usein arvottomuuden tunnetta, rakkauden puutetta, yksinäisyyttä, ahdistusta ja mielenterveyshäiriöitä.

Vaikka jokainen meistä voi hyvin pitkälle omilla valinnoillaan vaikuttaa terveyteensä, toisille terveellisten elintapojen omaksuminen on helpompaa kun toisille. Monet tarvitsevat kukkaron paksuudesta riippumatta muutoksen tekemiseen valmennusta, henkilökohtaista ohjausta, tukea, tsemppaamista ja rakkautta.

Suvi Syrjäläinen

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat