Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi hyötyy myös omasta valuutasta

Kun Suomella ei ole itsenäistä rahapolitiikkaa, joudumme turvautumaan sisäiseen devalvaatioon eli palkkojen alennuksiin, mikä on kivinen tie.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ulkomaantoimittaja Sami Sillanpään mielestä Ruotsista voi ottaa mallia (HS Kolumni 31.7.).

Sillanpää jättää mainitsematta ansiokkaassa kolumnissaan, että yhtenä osatekijänä Ruotsin Suomea parempaan kehitykseen on ollut se, että Ruotsilla on oma kelluva valuutta.

Suomi ja Ruotsi ovat olleet paljolti metsäteollisuuden tuotteiden viennistä riippuvaisia maita. Euron arvo oli vuoden 2008 tienoilla lähes puolitoistakertainen Yhdysvaltojen dollariin verrattuna. Suomen vienti tökki, mutta kelluvan valuutan, kruunun ansiosta Ruotsin vienti veti.

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Anderssonin mielestä ”on selvää, että kriisivuosina meille oli eduksi oma valuuttamme emmekä olleet mukana rahaliitossa” (HS Talous 9.7.). Myös Nobel-palkittu taloustieteilijä Paul Krugman on todennut monta kertaa, että Suomelle oli virhe liittyä Euroopan talous- ja rahaliittoon.

Kun Suomella ei ole itsenäistä rahapolitiikkaa, jouduimme turvautumaan sisäiseen devalvaatioon eli palkkojen alennuksiin, mikä on kivinen tie, kuten viimeksi kuluneen vuoden aikana on nähty.

Suomessa olisi kannattanut ottaa mallia Ruotsista ja kysyä kansalta, mitä mieltä se on Euroopan talous- ja rahaliittoon liittymisestä.

Taito Taskinen

Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat