Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhtenäiskulttuurin aika ei ole ohi

Eurooppalaisuus on tarina, jonka pohjalta voidaan luoda kollektiivinen identiteetti, kansallisin painotuksin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nykyisessä globalisaation paineessa on esitetty näkemys, että yhtenäiskulttuurin aika on ohi. Tämän nähdään merkitsevän myös sitä, että yhteiskuntamme ei enää pysty tuottamaan tarinoita, jotka yhdistäisivät meidät kansakuntana. Lopputuloksena on yhteisö, joka koostuu vain erillisistä yksilöistä omine valintoineen.

Väite on sinällään perusteltu, mutta tuskin koko kuva asiasta. Tosiasiassa me kaikki suomalaiset jaamme keskenämme (sekä muiden länsimaalaisten kanssa) paljonkin asioita. Niitä vain ei ole totuttu huomaamaan.

Taustalla on eurooppalainen kulttuurihistoria ja sen rikas ja monipuolinen henkinen ja yhteiskunnallinen perintö. Se on myös luonut käsityksemme siitä, mikä on pyhää ja arvokasta, ja mikä puolestaan ei sitä ole.

Eurooppalaisuus siis sinällään on tarina, jonka pohjalta voidaan luoda kollektiivinen identiteetti, kansallisin painotuksin. On kestämätöntä väittää, että yhteiskunnastamme on tulossa monikulttuurinen tavalla, jota ei voi mitenkään hallita. Kyse on loppujen lopuksi valinnoistamme.

Mika Veijalainen

yhteiskuntatieteiden maisteri, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat