Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko kuntaverotuksen muutos perustuslain mukainen?

Toivottavasti ristiriitaisuudet selvitetään ajoissa, ettei sote-uudistuksen kanssa taas kompuroida.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus julkisti kesäkuun lopulla keskeneräisiä lakiluonnoksia sote-uudistuksesta. Kuntaverotuksen muutos (voimaanpanolaki § 41) lienee ainakin sellainen, mikä tullee aiheuttamaan keskustelua myös sen perustuslain mukaisuudesta.

Lakiluonnoksen mukaan kaikkien kuntien tulisi määrätä vuoden 2019 tuloveroprosentiksi vuoden 2018 tuloveroprosentti vähennettynä 12,30 prosenttiyksiköllä. Lisäksi kunnallisverolle tulisi korotuskatto vuosiksi 2020 ja 2021. Se olisi vuonna 2020 enintään 0,5 prosenttiyksikköä korkeampi ja vuonna 2021 enintään 1,0 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuoden 2019 tuloveroprosentti.

Mikäli kunnan maksuvalmiuden turvaamiseksi olisi välttämätöntä korottaa tuloveroprosenttia vuosina 2020 ja 2021 enemmän, se olisi mahdollista edellyttäen, että kunnalla on siihen riittävät perustelut. Vuoden 2021 jälkeen kunnanvaltuusto voisi vapaasti päättää kunnallisveroprosentin.

Lakiluonnos määräisi siis kunnan tuloveroprosentin vuodelle 2019 ja rajaisi veron määrää kahtena seuraavana vuonna eli yhteensä kolmena vuonna.

Perustuslain mukaan kunnilla on verotusoikeus. Hallituksen yksityiskohtaisissa perusteluissa perustuslaille todetaan seuraavasti: ”Kunnallisen itsehallinnon peruslähtökohtien mukaisesti lailla olisi säädettävä veron määräytymisen perusteista eikä veron suuruuden perusteista, kuten valtion veron kohdalla. Kunnilla olisi siten nykyiseen tapaan oikeus päättää kunnallisen veron suuruudesta lailla säädettyjen määräytymisperusteiden mukaisesti.”

Vaikuttaisi, että lakiluonnoksessa on ristiriitaa perustuslain kanssa. Toivottavasti ristiriitaisuudet selvitetään ajoissa, ettei sote-uudistuksen kanssa taas kompuroida. Lisäksi ihmettelen, että lakiluonnoksessa lähdetään rajaamaan verotusta vuodesta 2019 mutta unohdetaan mahdollisuus sotea ennakoivasti nostaa veroa jo sitä ennen. Sehän olisi myös vastoin lakiluonnoksessakin mainittua hallituksen linjausta, minkä mukaan kokonaisveroaste ei nouse eikä työn verotus kiristy.

Raimo Sirén

kunnallisneuvos, Lempäälä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat