Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhemmille tulisi antaa puolueetonta tietoa varhaiskasvatuksesta

Asiasta keskusteltaessa pitäisi myös tarkentaa, puhutaanko alle vai yli 3-vuotiaasta lapsesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuomas Kuoppalan mukaan (HS Mielipide 28.7.)varhaiskasvatuksen osallistumisaste pitäisi Suomessa saada suuremmaksi tekemällä siitä maksutonta.

Ilmeisesti Kuoppala tarkoittaa päivähoitoa, eikä esimerkiksi nyt jo maksuttomia asukaspuistoja, perhekerhoja ja muita sellaisia, joita muun muassa kaupunki ja seurakunta järjestävät. Lisäksi avointa maksullista varhaiskasvatusta ovat esimerkiksi kerhot, muskarit ja muu harrastustoiminta.

Olen itse kahden pienen lapsen äiti, ja yritän kaikissa päätöksissäni ottaa mahdollisimman hyvin huomioon lasteni parhaan. Lasten kehitystä käsittelevistä kirjoista olen saanut yksiselitteisesti kuvan, että päivähoito ei normaalitilanteessa ole lapsen paras, varsinkaan jos puhutaan alle 3-vuotiaasta lapsesta.

Varhaiskasvatuksen perusteita opiskeltuani olen myös arvioinut pystyväni antamaan laadukasta varhaiskasvatusta itse. Tunnen omat lapseni paremmin kuin kukaan muu, ja näin ollen pystyn antamaan juuri heille hyvää ja yksilöllistä varhaiskasvatusta paremmin kuin kukaan ulkopuolinen ammattilainen. Toki käymme myös kerhoissa ja harrastuksissa, joissa opetusta antavat alan ammattilaiset.

Muutaman kerran olen kuullut puhuttavan tutkimuksista, joiden mukaan lasten olisi hyvä osallistua päivähoidon varhaiskasvatukseen. Itse en kuitenkaan ole törmännyt yhteenkään tutkimukseen, vaikka olen asiaa yrittänyt selvittää.

Toivoisinkin puolueetonta tietoa kaikille vanhemmille siitä, mikä ratkaisu on pienille lapsille paras. Asiasta keskusteltaessa pitäisi myös tarkentaa, puhutaanko alle vai yli 3-vuotiaasta lapsesta. Varhaiskasvatuksesta puhutaan usein myös tasa-arvon tai kansantalouden näkökulmasta. Sivistyneessä valtiossa näkökulman pitäisi olla lapsen edussa.

Anna Holopainen

kotiäiti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat