Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päihdeongelmaisten hoidosta ei kannata säästää

Päihdeongelma kehittyy vuosien mittaan, eikä sitä hoideta pikakursseilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kotimaansivuilla (HS 31.7.) kirjoitettiin, että lomakauden loppuminen näkyy katkaisuhoitoasemilla. Kirjoituksessa A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki totesi, että jatkohoitoon pääsy on yhä vaikeampaa. Ylilääkäri Pekka Salmelan mukaan ”avokatkot eivät aina tahdo oikein riittää, vaan laitoshoidon tarve on olemassa. Sitä ei ole tarjolla niin kauheasti.”

Kyllä laitoshoitoa on tarjolla, mutta kunnat säästävät. Päihdehuollon määrärahoja leikataan samalla kun lastensuojeluun on pakko budjetoida lisää rahaa. Onko tässä syy ja seuraus?

Päihdeongelmien hoidossa myös yksilöllisyys unohtuu. Usein kaikille asiakkaille tarjotaan samaa palvelua, vaikka on olemassa erilaisia kuntoutusyksiköitä.

Olen työskennellyt neljä vuotta päihdeongelmaisten naisten kanssa hoitolaitoksessa, jonka kuntoutusohjelma on suunniteltu nimenomaan naisille. Keitä nämä kuntoutuksessa käyvät naiset ovat? He ovat tavallisia työssä käyviä naisia: yrittäjiä, äitejä, yhä useammin hoitoalan ammattilaisia. Naisia, jotka ovat kenties olleet haitallisessa parisuhteessa ja kokeneet väkivaltaa. Naisia, joiden päihdeongelma ei näy useinkaan ulospäin.

Myös omassa työpaikassani lomakauden loppu näkyy, sillä vasta kun maksusitoumuksista päättävät tahot palaavat lomilta, apua tarvitsevat pääsevät kuntoutusjaksoille.

Päihdeongelma kehittyy vuosien mittaan, eikä sitä myöskään hoideta pikakursseilla. Usean viikon mittainen hoitojakso antaa jo hyvän ”aloituspaketin”. Se vaatii intensiivistä kuntoutusta, työtä ja irtaantumisen päihteiden luota.

Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt, että kunnat vastaavat palvelujen järjestämisestä. Päihdehuollon palveluja on järjestettävä siinä määrin kuin kunnassa esiintyy tarvetta. Kunnat voivat joko tuottaa palvelut itse tai yhdessä muiden kuntien kanssa tai ostaa ne muilta kunnilta tai yksityisiltä palveluntuottajilta.

Monesti tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kunnat menevät siitä, missä aita on matalin. Akuutisti apua tarvitseva saa yhden tunnin viikossa keskusteluapua päihdetyöntekijältä. Se ei riitä. Myöskään parin päivän katkaisuhoito ei poista ongelmaa.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki myöntää maksusitoumuksia vain kaupungin itse tuottamiin palveluihin, ja sen seurauksena jotkut maksavat hoitojakson naisten yksikössä itse. Mutta kuinka monella on varaa maksaa hoitonsa itse?

Työssäni olen huomannut, että maksusitoumuksen saaminen hoitojaksolle on entistä vaikeampaa. Kunta ei myönnä 6 000 euroa maksavaa hoitojaksoa yksityisessä hoitolaitoksessa.

Jos nainen päihteiden käytön takia menettää työpaikkansa, ei maksa kuntaan veroja, nostaa työttömyyskorvausta ja toimeentulotukea, sairastaa maksatulehduksen ja hänen lapsensa otetaan huostaan, kuka nämä kulut maksaa? Ja riittääkö 6 000 euroa siihen ensinkään?

Kuntoutusjakson jälkeen moni nainen on palannut takaisin työelämään ja huostaanottoja on purettu.

Naiset ovat vähemmistössä päihdeongelmaisten keskuudessa, toistaiseksi. Kannattaako päihdekuntoutuksesta todella säästää, kun viinilasin hintana voi olla elämä?

Katja Näätänen

sosionomi (amk)

Hoitokoti Tuhkimo Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat