Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Husia syrjitään investoinneissa

Heinäkuun alussa voimaan tullut laki heikentää Husin mahdollisuuksia tehdä välttämättömiä investointeja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta on säätänyt lain, joka rajoittaa kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon rakennusinvestointeja lähivuosina. Laki tuli voimaan heinäkuun alussa, ja sen tarkoitus on ymmärrettävä: sillä pyritään estämään kokonaisuuden kannalta epätarkoituksenmukaisia rakennusinvestointeja ennen sote-uudistuksen toteutumista.

Lain sisältö on kuitenkin maan eri osia kohtaan epäoikeudenmukainen. ”Kielletyn” investoinnin yläraja on viisi miljoonaa euroa. Väestöään menettävissä Itä- ja Pohjois-Suomen pienissä sairaanhoitopiireissä ja kunnissa voidaan toteuttaa investointeja, joiden suuruus on esimerkiksi 50 euroa alueen asukasta kohden (50 euroa × 80 000 asukasta = 4 miljoonaa euroa), mutta runsasväkisissä ja kasvavissa eteläisen Suomen sairaanhoitopiireissä ja kunnissa ei voida toteuttaa edes investointia, jonka suuruus olisi vain 10 euroa alueen asukasta kohti (10 euroa × 1,6 miljoonaa asukasta = 16 miljoonaa euroa).

Erityisesti laki heikentää Husin mahdollisuuksia tehdä välttämättömiä investointeja. Miten tämä edistää palvelurakenteen tarkoituksenmukaista kehittämistä? On luonnollista, että suuren sairaanhoitopiirin investointitarpeet ovat suuremmat kuin pienen sairaanhoitopiirin. Hus ja sen yliopistosairaala Hyks vastaavat merkittävässä laajuudessa koko maan terveydenhuollon kriittisistä palveluista ja laajasta päivystysvalmiudesta.

Monet Husin sairaalarakennukset, esimerkiksi yli 70-vuotias Töölön sairaala, ovat todella heikossa kunnossa. Yksin Töölön sairaalan leikkausmäärä on suurempi kuin monen muun sairaanhoitopiirin koko leikkausmäärä.

Laki sisältää mahdollisuuden anoa sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeuslupia rakennusinvestointeihin. Toivottavasti tämä ”kiertotie” mahdollistaa välttämättömät investoinnit myös Husissa. Se on kuitenkin hidas ja byrokraattinen menettelytapa.

Selkeämpää olisi ollut sitoa ”kielletyn” investoinnin yläraja alueen väestömäärään tai sairaanhoitopiirin vuosibudjettiin. Näin on tehty saman lain toisessa kohdassa, jossa rajoitetaan kuntien palveluiden ulkoistuksia. ”Kieltoraja” ei ole euromääräinen vaan se määritellään prosentuaalisesti (yli 50 prosenttia) kunnan koko sote-toimialan vuotuisesta liikevaihdosta.

Miksi samaa logiikkaa ei ole noudatettu rakennusinvestoinneissa? Ettei vain olisi kyse niin sanotusta aluepolitiikasta?

Aki Linden

toimitusjohtaja, Hus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat