Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekkarit, älkää ratsastako sairaiden kokemuksilla

Jos kerran meitä sairastuneita käytetään keppihevosena apteekkarien agendalle, kertokaa toki, miten ehdotetut muutokset voisivat huonontaa sairaiden asemaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen seurannut viime aikoina apteekkien toiminnasta herännyttä keskustelua suurella mielenkiinnolla. Erityisesti Apteekkariliiton varapuheenjohtaja Sirpa Peura on korostanut puheissaan, että me kilpailun avaamiseen myönteisesti suhtautuvat ymmärrämme kyllä apteekkarien argumentit, kun vanhuus tai sairaus koittaa.

No, vanhukseksi en vielä 36-vuotiaana tohdi itseäni väittää, mutta olen sairastanut leukemian, joten sairastamisesta minulla on jotain kokemusta. Olen maallikko lääkejakelua, lääkkeiden turvallisuutta ja kilpailun avaamista koskevissa kysymyksissä. Katson asiaa siis nimenomaan sen lääkkeiden suurkuluttajan kannalta, jonka äänellä Peura mielellään puhuu.

Näiden linssien läpi katsottuna on hirvittävän hankala ymmärtää, miten apteekkien määrän lisääntyminen ja hinnalla sekä palvelun laadulla kilpaileminen huonontaisi sairaiden asemaa. Sen sijaan on hirvittävän helppo ymmärtää, että ainoa asia, jota kilpailu kuihduttaisi, on apteekkarin tilipussi.

Miten se, että Pihtiputaan mummo saisi apteekin omaan pitäjään tai lääkärin määräämät lääkkeet annosteluohjeineen vaikka omaan lähikauppaan toimitettuna, heikentäisi mummon asemaa?

Miten se, että vuosia palvelleen apteekin viereen nousee apteekki, joka tarjoaa korkeaa laatua, joustavampaa palvelua ja alhaisemmat hinnat, vaikeuttaa syöpäsairaan pienten lasten äidin tilannetta? Se pakottaa nykyisen apteekkarin parantamaan juoksuaan ja nostaa pari hikipisaraa hänen ohimoilleen. Mutta jos kerran meitä sairastuneita käytetään härskisti keppihevosena apteekkarien agendalle, kertokaa toki, miten ehdotetut muutokset voisivat huonontaa sairaiden asemaa.

Apteekkarit: Tietäkää, että tämän kaiken kokeneen suulla teillä ei ainakaan ole valtuuksia puhua. Kun puhutte oman palkkapussinne puolesta, sanokaa se reilusti suoraan älkääkä puhuko lääkehoitoa tarvitsevien puolesta. Paitsi että puhutte silloin täysin asian vierestä, se on suorastaan vastenmielistä.

Satu Hietanen

entinen syöpäsairas

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat