Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakoulurakenteen kehittämisellä tavoitellaan laatua, ei määrää

Tehokkuuden lisääminen ja rakenteiden uudistaminen on turhaa, mikäli koulutuksen ja tutkimuksen rahoitus ei kannusta etsimään uusia ideoita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on liki neljäkymmentä korkeakoulua. Korkeakoulurakenteen kehittäminen on noussut keskusteluun muun muassa Savonlinnan opettajakoulutuksen lakkauttamisen vuoksi. Monimutkaisessa asiassa on vaikea tuoda esille tehokkuuden, laadun, rakenteiden uudistamisen ja yksilöiden toiminnan välisiä jännitteitä ja kytkentöjä.

Toisin kuin monista puheenvuoroista voisi päätellä, toiminnan tehostamisella ei tavoitella määrää vaan ensisijaisesti laatua. Suurta kuvaa korkeakoulutuksen toiminnasta on vaikea nähdä paikkakuntakohtaisesti, joten on uskallettava tarkastella korkeakoulurakennetta lukujen ja tilastojen valossa. Jokainen valinta on vaikea jostakin näkökulmasta.

Korkeakoulutuksen uudenlaista ohjausta ja rahoitusta on moitittu laadun ja sivistyksen unohtamisesta. Niiden määrittely jää kriitikoilta usein pinnalliseksi. Laadun mittaaminen on vaikeaa, ja mikäli haluamme läpinäkyvää rahan jakoa, tarvitsemme myös määrällisiä mittareita. Ne tosin aiheuttavat helposti haitallisia ohjausvaikutuksia.

Suomen kilpailukyvyn ja osaamisen näkökulmasta kaikkein tärkeintä on korkeakouluissa tuotettava uusi tieto ja sen soveltaminen. Tehokkuuden lisääminen ja rakenteiden uudistaminen on turhaa, mikäli koulutuksen ja tutkimuksen rahoitus ei kannusta jokaista yksilöä ja yhteisöä etsimään uusia ideoita.

Uutta tuottavat useimmiten yllättävät yhteydet ja olettamattomien asioiden tuominen yhteen. Olemassa olevaa rahoitusta onkin tarkasteltava siitä näkökulmasta, ruokkiiko se eri tieteenalojen välisiä uusia yhteyksiä ja tieteensisäistä uuden etsimistä. Niitä on rahoitettava tavoitteellisesti ja hallitusti tutkimusrahoituksella. Tarvitsemme lisää tietoa siitä, kuinka tämä toteutuu parhaiten.

Ida Mielityinen

koulutuspoliittinen asiantuntija

Akava ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat