Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väljähtynyt parisuhde on mahdollista pelastaa

Asian ydin on tavassa ajatella. Tärkeintä on päästä eroon syyllistävästä ajattelusta, kirjoittaa Lars E. Granskog.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eeva-Liisa Pere kirjoitti Sunnuntai-sivuilla (HS 31.7.) otsikolla ”Hopeahäiden jälkeen tulee hopeaero”. Hän sanoi, että ”avioerossa aloitteen tekee yleensä nainen – ja ymmärrän hyvin, miksi”.

On surullista, että moni avioliitto päättyy eroon. Kirjoituksessa kerrottiin suhteellisen pitkään (20–25 vuotta) kestäneistä liitoista, joissa nainen on kokenut suurta tyytymättömyyttä. Nainen on päättänyt sietää tyytymättömyyttään, kunnes lapset ovat muuttaneet omilleen. Lasten lennettyä pesästä nainen hankkii uuden elämän eroamalla pitkäaikaisesta kumppanistaan.

Kumppanille ero tulee aivan puun takaa ja järkyttää totaalisesti: ”Meillähän oli hyvä avioliitto eikä edes riitaa.” Miehen mielessä pyörii kysymys ”miksi”. Vastauksia ei tunnu löytyvän.

Naista hiertäneestä tyytymättömyydestä ei ole liitossa kyetty keskustelemaan. Nainen kuvittelee, että miehessä on vikoja, kaikkine ”synnynnäisine” ärsyttävine piirteineen. Kumpikin ärsyttää toistaan, ja siksi he vetäytyvät puuhailemaan omiaan kumpikin tahoillaan. Niin on parempi: ei riitoja, ei turhaa vuorovaikutusta. Nainen elättelee visiota paremmasta elämästä lasten lähdettyä kotoa.

Monet eroavista naisista eivät enää solmi uutta parisuhdetta, kun he vihdoinkin ovat saaneet vastuun omasta hyvinvoinnistaan. Yksin asuvia, ikääntyviä naisia on yhä enemmän.

Voivatko he hyvin? Useat eivät eron jälkeen voi hyvin. Tasapainoiseen elämään tarvitaan vuorovaikutusta samaa ja eri sukupuolta olevien henkilöiden kanssa. Jonkinasteinen parisuhde saattaa tuoda mukanaan iloa ja parhaimmillaan levollisuutta.

Miten saavuttaa hyvä elämä? Onko mahdollista elvyttää väljähtynyt suhde ja saada siihen alkuaikojen potkua ja jännitystä? Kyllä se on mahdollista! Riidat ja ärsyyntyminen on vain kitkettävä elämästä. Se on yllättävän helposti saavutettavissa oleva tila!

Ongelman ydin on siinä tavassa ajatella, jonka valitettavasti saamme omilta vanhemmiltamme. Kutsun tuota ajattelua syyllistäväksi ajatteluksi. ”Tutkamme” skannaa lähipiiriämme ja parisuhdettamme. Mielestämme puolisomme sanoo tai tekee ”väärin”. Ajattelumme oikeuttaa meille suuttumisen puolisollemme.

Luulemme, että toiset meistä ovat syntyneet riitapukareiksi. Todellisuudessahan niin ei ole. Uuden, rauhalliseen elämäntapaan johtavan tavan ajatella voi oppia jokainen. Uuden ajattelun myötä elämäämme astuu levollisuus ja rauha, jota emme edes osanneet kuvitella.

Epätyydyttävistä ja mykkäkoulua harrastavista liitoista ei ole tarvis lähteä. Keinot perheitten rauhallistamiseksi lyhyelläkin koulutuksella ovat olemassa. Pahoinvointia aiheuttavan ajattelun siirtäminen sukupovelta toiselle voi lopettaa.

Lars E. Granskog

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat