Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rekisteriaineistojen tutkimuskäyttöä koskevat käytännöt on yhtenäistettävä

Puolustusvoimien ajatus ongelmien ratkaisemisesta hävittämällä tutkimusaineistot on erikoinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat uutisoi (1.8.) varusmiesten psykologisten testien aineistojen käyttöön liittyvistä ongelmista. Puolustusvoimat on halunnut hävittää testiaineistot ja perustellut kantaansa tietosuojalla. Kansallisarkisto on määrännyt aineistot pysyvään säilytykseen, koska ne ovat tärkeä lähde muun muassa yhteiskuntatieteelliselle ja lääketieteelliselle tutkimukselle.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä asiasta odotetaan vuoden 2017 aikana.

Kansallisarkiston tehtävänä on päättää pysyvästi säilytettävistä viranomaisaineistoista, joita myös Puolustusvoimien psykologisten testien aineistot ovat. Puolustusvoimien P-testien aineistot eivät ole ainoita rekisteriaineistoja, joita korkeimman hallinto-oikeuden periaatteellinen linjaus tulee koskemaan. Ihmisten terveyttä, sosiaalisia oloja, rikollisuutta ja monia muita ilmiöitä koskevat viranomaisaineistot ovat tärkeitä sekä tutkimuksen että siihen perustuvan yhteiskunnallisen päätöksenteon kannalta.

Puolustusvoimien ajatus ongelmien ratkaisemisesta hävittämällä tutkimusaineistot on erikoinen. Epäilemättä tietosuojaongelmat voitaisiin näin välttää, mutta jos samaa logiikkaa sovellettaisiin muihinkin vastaaviin aineistoihin, menetettäisiin luotettava pohja monilta tärkeiltä ja usein myös vaikeilta yhteiskunnallisilta päätöksiltä.

Kansallisarkisto on järjestelmällisesti korostanut tarvetta kehittää rekisteriaineistojen tutkimuskäyttöä. Tilanne, jossa jokainen viranomainen päättää aineistojen antamisesta tutkimuskäyttöön itse, luo epäyhtenäisyyttä. Jos tutkimuksessa käytetään eri viranomaisten tuottamia rekisteriaineistoja, pelkkä käyttölupien saanti voi kestää toistakin vuotta.

Tieteellinen tutkimus on perustuslain turvaamaa samoin kuin henkilösuojakin. Ratkaisu on löydettävissä vain luomalla yhtenäiset toimintatavat.

Kansallisarkisto valvoo arkistolaitokseen siirrettyjen aineistojen käyttöä ja edellyttää henkilösuojaan liittyvien aineistojen käyttäjiltä kirjallisen sitoumuksen. Tutkijoiden toimintaa määrittää myös tutkimuseettisen neuvottelukunnan määrittelemä hyvä tieteellinen käytäntö.

Rekisteritutkimuksen käytännöt on viimeinkin yhtenäistettävä, kuten Kansallisarkisto ja tutkijat ovat jo vuosien ajan toivoneet.

Jussi Nuorteva

pääjohtaja, dosentti

Päivi Happonen

tutkimusjohtaja, dosentti

Kansallisarkisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat