Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainsäätäjän on turvattava majoitusalan kilpailun tasapuolisuus

Airbnb:n välittämien, majoitusliiketoiminnassa olevien asuntojen omistajien ei tarvitse noudattaa hotelleja koskevaa lainsäädäntöä eikä verolainsäädäntöä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Teija Sutinen kirjoitti kolumnissaan ”Sateenvarjo ei suojaa, kun maailma muuttuu” (HS 28.7.) jakamistalouden vaikutuksista muun muassa majoitustoimialaan. Hän käsitteli myös Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n kantaa Airbnb:n harjoittamaan asuntojen välitystoimintaan. Haluamme esittää kirjoitukseen joitakin täsmennyksiä.

Majoitustoimialalla ei ole alalle tuloa estäviä säännöksiä. Hotellin tai hostellin avaaminen ei edellytä lupaa viranomaisilta. Viranomaisilla ei ole myöskään oikeutta asettaa toiminnan aloittamista koskevia ehtoja, jos joku haluaa avata hotellin tai hostellin. Majoitusyrityksen perustaminen on siten hyvin vapaata. Toimialaa ei voi mitenkään verrata taksi- tai apteekkitoimialaan.

Toimialaa kuitenkin säännellään perisuomalaiseen tapaan kattavasti, ja sitä myös verotetaan varsin raskaasti. Mara ry on vaatinut sääntelyn vähentämistä, ei sen lisäämistä. Samalla olemme todenneet, että samoista asiakkaista kilpailevilla on oltava samat säännöt.

Airbnb:n lähtökohta on, ettei sen välittämien majoitusliiketoiminnassa olevien asuntojen omistajien tarvitse noudattaa hotelleja koskevaa lainsäädäntöä eikä verolainsäädäntöä. Mara ry on vaatinut lainsäätäjältä toimia, joilla samoista asiakkaista kilpaileville yrityksille taataan tasapuoliset kilpailuolosuhteet.

Airbnb-toiminnalle on tyypillistä toiminnan ammattimaistuminen. Yhdysvalloissa, Saksassa ja Espanjassa yhä suurempi osa Airbnb:n tuotoista tulee ammattimaisilta toimijoilta, joilla on useita huoneistoja (jopa kymmeniä) ja jotka ovat vuoden ympäri majoitusliiketoiminnassa. Ammattimaisen majoitusliiketoiminnan osuus Airbnb:n tuloista on näissä maissa 30–60 prosenttia.

Toiminnan ammattimaistumista osoittaa myös Airbnb:n ilmoitus, että se ryhtyy kilpailemaan hotellien kanssa myös liikematkustajista yhteistyössä liikematkatoimistojen kanssa.

Airbnb:n suosiminen ei ole perusteltua myöskään valtiontalouden näkökulmasta. Jos asiakas varaa hotellihuoneen Suomessa hotellin omien varauskanavien välityksellä, hotellihuoneen koko hinta verotetaan Suomessa. Hotellin mahdollinen liikevoitto verotetaan lähes kaikissa tapauksissa Suomessa.

Airbnb:n välitystoiminnan komissio asunnon omistajalta ja majoittujalta verotetaan kokonaisuudessaan muualla kuin Suomessa. Komission määrä on keskimäärin 15,5 prosenttia huoneen hinnasta (Hbl 23.7.). Myös Airbnb:n liikevoitto verotetaan muualla kuin Suomessa.

Mara ry kannattaa majoitustoimialan vapaata kilpailua. Kaikki uudet toimijat ovat tervetulleita Suomen markkinoille edellyttäen, että ne noudattavat toiminnassaan samoja sääntöjä.

Lainsäätäjä ei voi sallia sitä, että esimerkiksi 15:tä asuinhuoneistoa eri kerrostaloissa liiketoiminnassaan käyttävän ei tarvitse noudattaa majoitustoimialan lainsäädäntöä mutta 15-huoneisen hotellin omistajan täytyy. Perusteeksi ei riitä se, että ensiksi mainittu on jakamistaloutta, jota ei voida säännellä. Lainsäätäjän on pikaisesti saatettava eri toimijat tasapuoliseen asemaan.

Timo Lappi

toimitusjohtaja

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat