Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisille elämä on karumpaa kuin toisille

Elämäntilanteella ja köyhyydellä on väistämättä vaikutus siihen, miten hyvin ihminen voi hyödyntää omia mahdollisuuksiaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ari Katro kirjoitti (HS Mielipide 2.8.), että terveelliset elämäntavat eivät ole rahasta kiinni.

Tapaan työssäni viikoittain ihmisiä, joilla on pulaa rahasta. Useat heistä saavat toimeentulotukea tai pääsevät juuri ja juuri toimeentulotukinormin yli, eli heidän käteen jäävä tulonsa hyväksyttyjen asumismenojen jälkeen on 485 euroa kuukaudessa.

Rahanpuutetta suurempana ongelmana ihmiset itse pitävät usein sitä, että tulevaa täytyy koko ajan pelätä. Se syö voimavaroja. Raha mahdollistaa monia asioita, joita itsekään en kahden palkansaajan taloudessa huomaisi, ellei työni tarjoaisi minulle näköalapaikkaa köyhyyteen ja yhteiskunnan laidalle.

Toimistooni tulevat ihmiset ovat harvoin pelkästään köyhiä. Useimmilla heistä on fyysisiä tai psyykkisiä sairauksia, yrityksiä vapautua päihteistä ja muista riippuvuuksista sekä huolia läheisistä ja velkaongelmia.

Elämäntilanteella ja köyhyydellä on väistämättä vaikutusta siihen, miten hyvin ihminen voi hyödyntää omia mahdollisuuksiaan. Kipuilevalla selällä, johon ei saa hoitoa, on hankala lähteä marjametsään reippailemaan. Uimahallikortti sen sijaan maksaa. Uusia keittokirjoja selailemalla epäilemättä löytää herkullisiakin ruokaohjeita, mutta jos masentaa ja kaupassa käynti aiheuttaa paniikkia, helpoiten ostoksilta tarttuu mukaan se, mikä valmistuu nopeasti ja ilman erityisiä ponnisteluja.

Toivoisin, että keskustelussa hyvinvoinnista ja ihmisen omasta vaikutuksesta siihen voitaisiin muistaa myös se, että meillä kaikilla ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia olla oman onnemme seppiä. Elämä on ikävä kyllä toisille paljon karumpaa kuin toisille.

Toisaalta ihmisellä voi olla hyvät ja terveelliset elämäntavat sosioekonomisesta asemasta huolimatta.

Ilokseni osa liikuntapaikoista ja -seuroista tarjoaa ilmaisia tai hyvin edullisia vuoroja vähävaraisille. Myös Martat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että toiset meistä tarvitsevat enemmän neuvontaa ja ohjausta löytääkseen omat voimavaransa itsestään huolehtimiseksi.

Kaipaan lisää avauksia, jotka mahdollistavat ruohonjuuritason rinnalla kulkemista niille ihmisille, joille itsestä huolehtiminen arjessa on liian suuri vaatimus.

Riikka Klaavu-Pihlajamaa

diakoniatyöntekijä

Kotka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat