Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elin tonnilla kuussa – kun köyhyys muuttuu elämäntavasta kohtaloksi, ihmistä uhkaa näköalattomuus

Myönteinen asenne on sitä sosiaalista pääomaa, joka kasautuu sinne, missä ei ole ennenkään ollut syytä pelätä tulevaa, kirjoittaa Katri Talaskivi HS:n mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ari Katro (HS Mielipide 2.8.) osallistui keskusteluun niukan toimeentulon ja epäterveellisten elämäntapojen yhteydestä.

Katron kirjoituksessa näkyi sama sokea piste, johon törmään aina, kun keskustelen sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat tarkastella köyhien elämää turvallisesti ylhäältä päin – jotka ovat saaneet toisenlaiseen elämäntapaan yhtä vähän tuntumaa kuin Pia Mäkisen (HS Mielipide 1.8.) mainitsemat periytyvästi syrjäytyneet.

Elin vuosia noin tuhannen euron kuukausituloilla – keikkatyöläisenä, joka ei kuukauden alussa voinut varmasti tietää, paljonko tuloja sen loppuun mennessä kertyisi. Vain siitä saattoi olla varma, että jos tulot poikkesivat tavanomaisesta, ne yleensä poikkesivat siitä alaspäin.

Muutaman vuoden tuosta ajasta asuin Helsingissä, jossa pienen asunnon asumiskustannusten ja työmatkoihin välttämättä kuluvien eurojen jälkeen tarvittiin luovuutta, jotta rahaa riitti edes kuivapastaan, perunoihin ja porkkanoihin, saati joskus eteen tuleviin väistämättömiin yllätysmenoihin, kuten pesukoneen rikkoutumiseen tai sairastumiseen. Puhumattakaan luksuksesta, kuten edestakaisesta seutulipusta ja kyläilystä naapurikaupungissa tai hammaslääkärikäynnistä.

Jatkuva pingottaminen johti joskus retkahtamiseen, ja kaupasta lähti mukaan karkkipussi tai jopa puoli kiloa juustoa, vaikka samalla hinnalla olisi saanut pussin pähkinöitä tai monta kiloa juureksia.

Muutama viikko tai pari kuukautta 30 euron viikkobudjetilla saattaa elämäntapashoppailun maailmassa tuntua näin sienestysaikaan vielä mielenkiintoiselta haasteelta – etenkin, jos arjen infra, kuten pakastin, pesukone, joukkoliikenteen kuukausikortti ja hyvin varustettu kuiva-ainekaappi, on kunnossa. Mutta sitten, kun köyhäily lakkaa olemasta itse valittu elämäntapa ja alkaa vaikuttaa kohtalolta, tarvitaan todella myönteistä asennetta. Muun muassa tätä tarkoittaa syrjäytymisen yhteydessä usein mainittu näköalattomuus.

Myönteinen asenne taas on sitä sosiaalista pääomaa, joka kasautuu sinne, missä ei ole ennenkään ollut syytä pelätä tulevaa.

Katri Talaskivi

filosofian maisteri

yhteiskuntatieteiden maisteri

Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat