Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvien elintapojen noudattaminen vaatii jaksamista

Kansainväliset tutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että köyhyys ja epäterveelliset elämäntavat kulkevat käsi kädessä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tutkija Johanna Ahola-Launonen kirjoitti Vieraskynässä (HS 30.7.) yksilön vastuusta elämäntapoihinsa. Kirjoitus on herättänyt vilkasta keskustelua HS.fi:ssä. Monet kommentit ovat olleet ankaria, jopa kohtuuttomia, ja niissä on patisteltu vähävaraisia ottamaan vastuuta terveellisten elämäntapojen noudattamisesta.

On hyvä, että eri näkemyksiä nostetaan esille eikä hoeta vain yhtä mantraa ”terveellinen syöminen on kallista”, koska sitähän se ei ole. Juurekset, puurot, laatikot, keitot, piimä, ruisleipä ja täysjyväviljat kunniaan. Ekologista, edullista ja terveellistä. Myöskään hyötyliikunta ja ulkoilu eivät maksa mitään.

Toisaalta on syytä ymmärtää, että vaikka terveellinen syöminen ja reipas liikunta eivät sinänsä vaadi paksua lompakkoa, toinen asia on, paljonko niitä jaksaa miettiä, jos asiat ovat muutenkin huonolla tolalla.

Esimerkiksi pitkäaikaistyötön ja masentunut ei jaksa välttämättä ideoida, mitä herkullista ja terveellistä pyöräyttäisi tänään juureksista. Hän tarttuu herkästi einespitsaan.

Meidän hyväosaisten tulisi muistaa, että ihminen on psykofyysinen ja sosiaalinen kokonaisuus. Kansainväliset tutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että köyhyys ja epäterveelliset elämäntavat kulkevat käsi kädessä. Tuleekin puuttua peruskysymyksiin: köyhyyden ja masennuksen hoitoon ja sitä kautta jaksamisen parantamiseen.

Myös terveydenhuollon ammattilaisilta on syytä edellyttää ammattitaitoa vähävaraisten opastamisessa terveellisempien elämäntapojen pariin. Meiltä muilta on lupa odottaa ymmärrystä sille, että vähävaraisten huonot valinnat eivät välttämättä ole pelkkää laiskuutta.

Raija Seilonen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat