Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen kesäloman myöhäistäminen toisi monia etuja

Lukuvuosi on yksi kokonaisuus, jonka voi pilkkoa periaatteessa ihan vapaasti kestoltaan vaihteleviin jaksoihin, periodeihin tai lukukausiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koululaisten kesälomat päättyvät jälleen keskellä parhainta kesää, sillä elokuu on tilastollisesti kesäisempi kuukausi kuin kesäkuu. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan keskilämpötila Suomessa elokuussa on 13,4 astetta ja kesäkuussa 12,6 astetta.

Syksyynkin on vielä aikaa, sillä kolme neljästä suomalaisesta asuu alueella, jolla terminen syksy alkaa vasta syyskuun puolivälin paikkeilla. Ainoastaan pohjoisimmassa Lapissa terminen syksy alkaa elokuun puolella. Ympäristökeskuksen tilastojen mukaan pintavesien lämpötilat ovat elokuussa noin 2–4 astetta lämpimämpiä kuin kesäkuussa.

Toisin sanoen koululaiset, jotka aloittavat koulunsa elokuun toisella viikolla (10. päivän tienoilla), käytännössä menettävät ison osan parhaasta kesästä koulutyölle ja saavat tilalle kesäkuun alun koleuden.

Tavallisin vasta-argumentti loman myöhäistämiseen on syys- ja kevätlukukausien muuttuminen erimittaisiksi. Lukukaudet eivät ole ehdottomia yksiköitä, sillä lukuvuosi on yksi kokonaisuus, jonka voi pilkkoa periaatteessa ihan vapaasti kestoltaan vaihteleviin jaksoihin, periodeihin tai lukukausiin. Argumentti erimittaisista lukukausista perustuu tottumukseen ja perinteeseen, joilla ei ole enää nykyisin merkitystä.

Koulutyön näkökulmasta loman siirtäminen tarjoaisi mielekkäitä lisämahdollisuuksia kulttuuri- ja urheilutapahtumien järjestämiselle ja luokkaretkien pitämiselle kesäkuussa lukuvuoden päätteeksi. Samalla se keventäisi henkisesti lukuvuoden loppuun yleensä kasautuvaa työ- ja koesumaa ja vapauttaisi syyslukukauden alusta opettajille enemmän aikaa tulevan lukuvuoden suunnitteluun.

On myös niitä, joiden mielestä koululaisten (vaiko sittenkin opettajien?) kesäloman pituus on kansantaloudellinen ongelma. Ei se ole.

Suomea pidempi koululaisten kesäloma on esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Venäjällä, missä lomaa vietetään kolme kuukautta. Ruotsissa on Suomen kanssa yhtä pitkä loma, joka ajoittuu kesäkuun puolivälistä elokuun loppupuolelle.

Elokuu on myös yleinen eurooppalainen kesälomakuukausi, ja Suomessakin sen suosio lomakuukautena on kasvussa. Monet kesäpaikat ja tapahtumat kuitenkin vähentävät tarjontaa tai sulkevat ovensa elokuussa koulujen alkaessa. Tämä vähentää samalla tarjontaa Suomeen saapuvilta ulkomaisilta turisteilta.

Pikemmin sanoisin niin, että elokuun ”lomittaminen” pitäisi monet kesäaktiviteetit koti- ja ulkomaisten matkailijoiden saatavilla ja voisi olla kansantaloudellinen piriste.

Kesäloman myöhäistäminen ei myöskään pidentäisi sen kestoa vaan ainoastaan siirtäisi sitä myöhemmäksi – monessa mielessä järkevämpään ajankohtaan.

Harri Kumpulainen

opettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat