Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun käteinen katoaa, tuntuma rahaan häviää

Maksamisesta on tulossa yhä helpompaa ja näkymättömämpää. Samaan aikaan pitää kehittää välineitä, joilla näkymätön saataisiin takaisin näkyväksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nordea julkisti alkuviikosta tiedon, jonka mukaan käteisen käyttö muuttuu marraskuusta alkaen maksulliseksi, mikäli nostoja on enemmän kuin neljä kuukaudessa. Asiaa kommentoitiin myös Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (4.8.).

Olen tämän vuoden aikana keskustellut työssäni usean finanssialan kehittäjän ja toimijan kanssa. Kaikkien näkemys on ollut sama: uudet maksutavat kehittyvät nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Eipä aikaakaan, kun maksamisesta tulee niin huomaamatonta, ettet välttämättä edes huomaa koko ostotapahtumaa.

Vaivaton, lähes huomaamaton maksutapa valitettavasti toimii vain ihmisillä, joilla ei ole minkäänlaisia vaikeuksia kulutuksen tai rahojen riittävyyden kanssa. Useimmilla meistä on kuitenkin jokin taloudellinen raja ja tarve olla tietoinen rahankäytöstään, ellei halua kuluttaa enempää kuin on varaa.

Mitä enemmän haasteita rahojen riittävyyden kanssa on, sitä tarpeellisempaa on tuntuman säilyminen omiin rahavaroihin. Käteisen käyttö on erittäin hyvä ja konkreettinen keino säädellä rahankäyttöä. Maksulliseksi muuttuessaan siitä tulee kuitenkin kalliimpi maksamisvaihtoehto.

Kun käteisen kadotessa tuntuma rahaan häipyy, tarvitaan yhä enemmän välineitä, joilla omat rahavarat ja kulutus saadaan näkyväksi. Tästä hyvä esimerkki on Takuu-Säätiön kehittämä Penno.fi-väline. Raha-automaattiyhdistyksen tuella kehitetty väline julkaistiin huhtikuussa, ja vaikka voittoa tavoittelemattomalla säätiöllä ei ole varaa markkinoida sitä suurella rahalla, siihen on kirjautunut jo yli 4 100 käyttäjää. Ihmiset haluavat nähdä, mihin rahat menevät.

Näyttää siltä, että kovaa vauhtia kehitetään välineitä, joilla maksamisesta saadaan yhä helpompaa ja näkymättömämpää. Samaan aikaan toisaalla pitää kehittää välineitä, joilla näkymätön saataisiin takaisin näkyväksi.

Juha A. Pantzar

toiminnanjohtaja

Takuu-Säätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat