Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat on myös ennalta ehkäisevä toimija

Uskottava maanpuolustus nostaa kynnystä ryhtyä sotatoimiin maata vastaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Roy Sandbergin mielestä (HS.fi/mielipide 3.8.) armeija aiheuttaa yksinomaan turhaa rahanmenoa. Sandberg peräänkuulutti ”todellista maanpuolustusta” eli hyökkäyksen välttämistä eikä sen torjumista. Tämä onnistuu hänen mukaansa parhaiten neuvottelujen ja keskustelun kautta.

Tässä kirjoittaja on aluksi oikeilla jäljillä: Suomen kansalaisten parasta turvaamista on konfliktien välttäminen. Mutta mikä on sellaisen neuvottelijan asema neuvottelupöydässä, jolla ei ole kantansa tukena uskottavaa maanpuolustusta? Vanha viisaus kertoo, että jos maassa ei ole armeijaa, siellä on pian jonkun muun armeija.

Puolustusvoimien tärkein tehtävä ei ole mikään mitattava suure tai sotavoima, vaan tärkein tuote on pelote.

Uskottava maanpuolustus ehkäisee mahdollisia konflikteja ennalta. Puolustusvoimat ovat olemassa, jotta niitä ei koskaan tarvittaisi. Uskottava maanpuolustus nostaa kynnystä ryhtyä sotatoimiin maata vastaan. Kannattaako hyökätä, jos hyökkäystoimien poliittinen, taloudellinen ja sotilaallinen kustannus on suurempi kuin onnistuneista sotatoimista saatava hyöty?

Armeijan tehtävä on pitää taloudelliset ja sotilaalliset kustannukset niin suurina, että kynnys hyökätä maahan pysyy riittävän korkeana.

Maanpuolustus on siis yksi osa perinteistä diplomatiaa, jonka tehtävänä on luovia kansainvälisen politiikan myrskyissä siten, ettei maa joutuisi konfliktiin. Jos armeija nähdään vain poikkeusolojen toimijana, kuten Sandberg tekee, jää kuva Puolustusvoimien olemassaolon tarkoituksesta vääjäämättä puutteelliseksi.

Antti Grönlund

varapuheenjohtaja, Keskustanuoret

reservin upseeri, valtiotieteiden opiskelija , Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat