Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalipolitiikka oli kansallista eheyttämistä

Maalaisliiton puheenjohtaja V. J. Sukselainen tarkasteli sosiaalipolitiikka laajemmin kuin vain kotipihansa veräjän raoista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisen sosiaalipolitiikan tarina kerrotaan usein päivänpoliittisten jännitteiden ja taisteluiden oheistuotteena. Näin oli myös Marko Junkkarin kolumnissa (HS 4.8.). Hän kirjoitti, miten keskustan ajama ”vähän mutta kaikille” -politiikka juontuu viljelijöiden eduista ja satavuotisesta agraarisesta perinteestä.

Keskustalaisen universaalisen sosiaalipolitiikan perusteita kannattaisi hakea avarakatseisemmin.

Universalismi tarkoittaa kaikkien oikeutta samaan etuuteen. Siinä tehdään eroa sekä tarveharkintaan että työsuhteeseen perustuviin etuuksiin. Puhdasoppisessa beveridgeläisessä ohjelmassa universalismi merkitsi minimiturvan – tasaetuuksien – takaamista kaikille.

Suomessa sosiaalipoliittisia valintoja ohjasivat sodan jälkeen valtion varojen vähäisyys ja ”omaa työtä tekevien” suuri määrä maaseudulla. Usein köyhistä köyhimmät olisivat jääneet palkkatyöhön sidottujen etuuksien ulkopuolelle.

Olisiko ison osan kansasta pudottaminen etuuksien ulkopuolelle ollut oikeudenmukaista ja edustanut pohjoismaista hyvinvointiajattelua?

Sosiaalipolitiikka oli kansallista eheyttämistä, olosuhteiden luomista eikä vain etujen jakamista. Työ vastaan pääoma -luokka-asetelma olisi tullut taloihin ja kyliin. Olisi revitty rikki paikallista osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

On poliittisen historian paradokseja, että Maalaisliiton ja V. J. Sukselaisen vaatimusta etuuksien kuulumisesta kaikille kansalaisille tulkitaan ahtaana ajatteluna.

Puheenjohtaja Sukselainen oli taloustieteen professori, joka luennoi talous- ja sosiaalipolitiikasta. Hän johti Väestöliittoa vuosina 1941–1971 ja Kansaneläkelaitosta vuosina 1954–1971. Tehtävien perusteella voi päätellä hänen tarkastelleen sosiaalipolitiikka laajemmin kuin vain kotipihansa veräjän raoista.

Sukselainen perusteli universaalia lapsilisäjärjestelmää jo vuonna 195l askeleena ”vain vähävaraisiin kansanluokkiin rajoittuneesta työväenmenestyspolitiikasta koko kansaan kohdistuvaan nykyaikaiseen sosiaalipolitiikkaan”.

Pekka Perttula

valtiotieteiden tohtori (kesk)

Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat