Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintotuella eläessäni tunsin itseni rikkaammaksi kuin nyt työssä käyvänä isänä

Erityisesti varakkaampien ihmisten tulisi olla varovaisia neuvoessaan ylhäältäpäin, miten penniä voi vallan hyvin venyttää sen tuntumatta missään, kirjoittaa Jaakko Joutsi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on jo pitkään keskusteltu köyhyyden ja epäterveellisten elintapojen yhteydestä. Ari Katro (HS Mielipide 2.8.) puolsi köyhienkin mahdollisuutta syödä halpoja vihanneksia ja liikkua ilmaiseksi tai edullisesti, kun taas Katri Talaskivi (HS Mielipide 4.8.) huomautti, että köyhyyden tuoma jatkuva epävarmuus tuo näköalattomuutta.

Mielestäni kummatkin ovat omasta näkökulmastaan oikeassa, mutta erityisesti varakkaampien ihmisten tulisi olla varovaisia neuvoessaan ylhäältäpäin, miten penniä voi vallan hyvin venyttää sen tuntumatta missään. Köyhyys jos mikä on subjektiivinen käsite, johon vaikuttaa myös moni muu asia kuin numerot pankkikuitin alareunassa.

Nuorena opiskelijana en tiettyjen esimerkkien pelottamana uskaltanut ottaa edes opintolainaa. Elin pelkällä opintotuella. Sinisilmäisenä ja elämää yksisilmäisesti katsovana nuorena tulin siihen tulokseen, että jokainen normaali ihminen pystyy vallan hyvin elämään pelkän opintotuen voimin.

Ei siinä mitään ongelmaa ollut nuorena, terveenä, kapinallisena ja uhmakkaana. Ostin kaupasta hiukan yliaikaista leipää ja hedelmiä. Söin opiskelijaruokalassa kunnon annoksen opiskelija-alennuksella. Vaatteita käytin niin pitkään kuin vain suinkin mahdollista. Käsitykseni juhlimisestakin oli sellainen, että tuodaan Alkon halvin viinipullo keittiön pöytään ja jutellaan myöhäisiltaan.

Silloin elin äärimmäisen tyytyväistä elämää, johon eivät mahtuneet pesukoneen hajoamiset, lapsiin liittyvät velvollisuudet, asuntolainan tai todellisen vuokran maksu eivätkä keski-iän jälkeen puhkeavien sairauksien ja vaivojen riskitekijät. Autokin – tuo ikuinen kiusankappale, jota pidin opiskeluaikoina täysin tarpeettomana ylellisyysvälineenä – pitää nyt olla, koska keski-ikäisten työssä käyvien ihmisten yhteiskuntaa ei yksinkertaisesti ole suunniteltu autottomille.

Pyöräilen välttämättömissä asioissa yli 2 000 kilometriä vuodessa, koska en halua hankkia perheeseen vielä toista autoa. Olen siitä hivenen ylpeäkin, mutta ymmärrän, että kaikilla yli nelikymppisellä keho ei ole niin hyvässä kunnossa, että tämänkaltainen urheilu sujuisi ongelmitta.

Mielestäni olin opiskelijana subjektiivisesti rikkaampi kuin nykyään. Nyt käyn töissä, mutta asuntovelan maksu tuntuu aina olevan huomattavan paljon vaivalloisempaa kuin laskimella laskiessa. Työttömyys olisi tilanteessani tiukka paikka, jopa kaiken sen varakkuuden turvin, jota olen vuosien varrella kerännyt. Opiskelijan perustuloilla yhtälö olisi täysin mahdoton, ja putoaminen yhteiskunnan kelkasta olisi ennen pitkää väistämätöntä.

Keski-ikäisenä vanhempana ei ole kunnollista tilaisuutta olla elämäntaparadikaali, ikivanhoissa vaatteissa kulkeva hiippailija, joka kiertää kauppojen jämähyllyjä ilman sosiaalitoimen kiinnostusta asiaan. On toinen kysymys, miksi näin on. Samaan aikaan moni muu vakavampikin isien ja äitien puute tunnutaan hyväksyvän normaaliksi elämäksi.

Jaakko Joutsi

filosofian maisteri, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat