Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Masentuneena ei osaa tehdä terveellisiä valintoja

Aloin syödä terveellisesti ja harrastaa liikuntaa vasta sitten, kun minulla oli siihen tarpeeksi henkisiä voimavaroja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on ollut puhuttelevia kirjoituksia köyhyydestä ja osattomuudesta sekä niiden vaikutuksista ihmisen elämänvalintoihin. Haluan tuoda oman palaseni tähän keskusteluun.

Elin 1990-luvulla lapsuuteni perheessä, johon kuuluivat sisarusteni lisäksi vanhempani, joilla oli alkoholi- ja mielenterveysongelmia. Elämämme oli köyhää, epävarmaa, ailahtelevaa ja turvatonta. Harrastuksiin ei ollut juuri varaa ja söimme usein epäterveellisesti. Kaikki oli hyvin sekavaa. Kasvatuksestamme puuttuivat terveet rajat.

Toinen vanhemmistani kuoli, kun olin vielä hyvin nuori. Toinen taas kärsi erittäin vaikeasta persoonallisuushäiriöstä ja päivittäin vaihtuvista oikuistaan. Muutimme asunnosta toiseen melkeinpä vuosittain. Toistuvat riidat ja itkut kuuluivat viikoittaiseen elämääni. Koulussa olin alisuoriutuja.

Kun olin tulossa täysi-ikäiseksi, sain lähtöpassit lapsuudenkodistani. Olin kuulemma tullut liian hankalaksi. Vanhempani ei enää jaksanut uhmaavaa käytöstäni, joka johtui pahasta olostani.

En ehtinyt valmistautua muuttoon henkisesti mitenkään. Kaikki tapahtui nopeasti.

Kun muutin asumaan yksin, kaikki oli aluksi sekavaa ja ahdistavaa. Kärsin tiedostamattani masennuksesta. Mieleeni ei tullut aivan ensimmäiseksi se, miten eläisin mahdollisimman terveellisesti, niukasti ja liikunnallisesti. Ostin kaupasta mitä käteen sattui ja minkä tiesin maistuvan hyvältä. Tätä tapaa voisi kai sanoa tunnesyömiseksi, pahan olon turruttamiseksi.

Selvisin tästä kaikesta, koska minulla oli ainoana unelmana selvitä ja auttaa muita samassa tilanteessa olevia. Ystäväpiirini ei myöskään kuulunut syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Sillä oli todella suuri merkitys.

Aloin syödä terveellisesti ja harrastaa liikuntaa vasta sitten, kun minulla oli tarpeeksi henkisiä voimavaroja keskittyä muuhunkin kuin pahan oloni syiden ymmärtämiseen. Kun olin päässyt jotenkin jaloilleni, saatoin tehdä järkeviä valintoja.

Älkää tuomitko ihmisiä, jos ette ymmärrä syitä heidän valinnoilleen ja käyttäytymiselleen.

Onnellinen selviytyjä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat