Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajoterveydestä huolehtimalla pelastetaan ihmishenkiä

Me muutkin kuin poliisit tai lääkärit voimme vaikuttaa puuttumalla esimerkiksi lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajamiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveydelliset syyt ovat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan taustatekijänä noin joka toisessa kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa. Ei siis ihme, että ajoterveydestä keskustellaan.

Ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa. Asiaan on siis kiinnitettävä entistä vakavammin huomiota. Ikä ei suoraan aiheuta onnettomuuksia, mutta se lisää ajokykyyn vaikuttavien sairauksien todennäköisyyttä.

Lääkäreillä on velvollisuus ilmoittaa ajoterveyteen liittyvistä muutoksista. Ilmoitusvelvollisuus synnyttää kuitenkin haasteita: ajo-oikeuden menettäminen pelottaa, hoitoon hakeutumista lykätään ja oireet pahenevat. Lääkärillä ei myöskään välttämättä ole kokonaiskuvaa potilaan terveydentilasta: aiemmasta sairaushistoriasta, onnettomuuksista, lääkkeistä tai edes ajokortin olemassaolosta. Liikenteessä valvontaa suorittavat poliisit taas eivät saa tietoa lääkärin asettamasta ajokiellosta.

Tiedonkulkua lääkäreiden ja poliisin välillä pitää parantaa, jotta valvontaa voitaisiin toteuttaa myös käytännössä. Lisäksi monia ajoterveyteen vaikuttavia sairauksia voidaan hoitaa.

Ajoterveys ei ole vain ikääntyneiden asia, vaan sitä pitää arvioida myös esimerkiksi monisairauksien, psyykkisten häiriöiden ja päihderiippuvuuden yhteydessä.

Ajo-oikeuden tarkastaminen rutiininomaisesti lääkärintarkastusten yhteydessä mahdollistaisi riskikuljettajien ohjaamisen hoidon piiriin ja pois liikenteestä.

Erilaiset tapaukset saattavat olla haastavia. Lääkärit tarvitsevatkin lisää koulutusta ajoterveyden arvioimiseen sekä aiheen käsittelyyn ja puheeksi ottamiseen.

Trafin alkuvuodesta 2016 päivittämät arviointiohjeet tukevat tätä toimintaa. Lisäksi Turkuun ja Helsinkiin on perustettu liikennelääketieteeseen erikoistuneita arviointikeskuksia, joista lääkärit voivat saada lisätukea ajoterveyden arviointiin.

Samalla tarvitaan laajempaa yhteistä vastuuta tärkeästä asiasta. Me muutkin kuin poliisit tai lääkärit vaikutamme liikenneturvallisuuteen. Voimme kannustaa läheisiämme kääntymään ajoissa lääkärin puoleen ja puuttua esimerkiksi lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajamiseen.

Pitkien etäisyyksien maassa ajokortti ja auto ovat elämänlaatua kohentavia elinehtoja, ja ajo-oikeuden epäämiseen tarvitaan aina vankat perusteet. Kuitenkin joissain tilanteissa ajo-oikeuden rajaaminen on kaikkien etu.

Jokainen kuolema ja vammautuminen liikenteessä on tragedia. Terveyteen liittyvät syyt ovat liian usein näiden onnettomuuksien taustalla.

Kalle Parkkari

liikenneturvallisuusjohtaja

Liikennevakuutuskeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat