Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nopeusvalvonta vähentää liikennekuolemia

Pienikin ajonopeuden vähennys ennakolta voi ratkaisevasti muuttaa seurauksien vakavuutta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo esitti kotimaansivujen (HS 5.8.) jutussa varsin yllättäviä ja ilmeisen subjektiivisia mielipiteitä liikenteen nopeusvalvonnasta. Hän totesi, ettei tolppavalvonta edistä liikenneturvallisuutta, vaan päinvastoin kameroiden vahtiminen häiritsee ajotapahtumaa.

Tämä on todella mielenkiintoinen väite. Vastaavasti voitaneen siis todeta, että kaikki muutkin näkyvissä olevat ”vahdittavat” liikennemerkit ja ajo-ohjeet voidaan katsoa liikenneturvallisuutta vaarantaviksi. Niiden seuraaminenhan toki vaikuttaa itse ajotapahtumaan keskittymiseen vähintään yhtä vahvasti kuin kameratolppien seuraaminen?

Tervo ei myöskään ottanut huomioon liikenteessä kuolleiden määrän radikaalia vähenemistä viime vuosikymmenien aikana. Kukapa nopeusvalvonnasta pitää – mutta olisiko sillä kaikesta huolimatta jotain tekemistä asian kanssa?

Tervo vei lopuksi itsekin pohjan väitteeltään pienten ylinopeuksien vaarattomuudesta toteamalla, että olennaista liikenteessä on tilannenopeus. Tämä yksinkertainen asiahan tarkoittaa nopeuden sovittamista olosuhteisiin.

Olosuhteilla tarkoitetaan usein vain säätä ja muita suhteellisen hitaasti muuttuvia tekijöitä. Liikenteessä myös tilanteet voivat hetkessä muuttua esimerkiksi ajovirheiden – tietysti muiden tekemien – takia niin radikaalisti, ettei kuljettaja enää ehdi eikä osaa reagoida oikein. Pienikin ajonopeuden vähennys ennakolta voi ratkaisevasti muuttaa seurauksien vakavuutta.

Tolppavalvonta ei varmastikaan yksin ole riittävä keino lisätä liikenneturvallisuutta, mutta puutteistaan huolimatta se osaltaan auttaa pitämään nopeudet kohtuullisina.

Matti Perttilä

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat