Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nurmijärven tulisi panostaa myös vieraskielisen väestön houkutteluun

Ulkomaalaistaustaisten osuus niin sanotusta luonnollisesta väestönkasvusta on Helsingissä puolet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisivujen jutusta ”Nurmijärvi haluaa taas ilmiöksi” (HS 3.8.) saattoi syntyä väärä kuva pääkaupunkiseudun väestönkasvusta. Jutun mukaan muuttoliike on kehyskuntien sijaan ”painottunut entistä enemmän Helsinkiin”.

Helsingin väestö on toki viime vuosina kasvanut. Suhteellisesti nopeammin ovat 2010-luvulla kuitenkin kasvaneet Espoo ja Vantaa, joiden väestönkasvu on ollut varsinkin tänä ja viime vuonna todella tuntuvaa. Tilastokeskuksen sivuilta löytyvien tietojen mukaan Espoo ja Vantaa ovat 1,5 viime vuoden aikana saaneet yhteensä yli 12 000 lisäasukasta ja samalla lisäystä noin tuhat henkeä Helsinkiä enemmän.

Jutun mukaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten väestönkasvu oli viime vuonna 1,4 prosenttia. Näin on, jos kaikki lasketaan yhteen. Vantaa kuitenkin sai väestöä tästä joukosta kaikkein nopeimmin: vuosikasvu Vantaalla oli 1,8 prosenttia ja Espoossa 1,6 prosenttia. Helsingin kasvu oli vuonna 2015 selvästi vaimeampaa: 1,2 prosenttia.

Väestönkasvua on jo vuosia vetänyt ennen kaikkea vieraskielisen eli muun kuin suomen- ja ruotsinkielisen väestön lisäys, joka on ollut Helsingin seudulla noin kaksi kolmannesta väestönlisäyksestä. Osuus kasvaa edelleen.

Kaupunkien tuoreen yhteisen selvityksen perusvaihtoehdon mukaan vieraskielisen väestön kasvu on koko 1,4 miljoonan asukkaan Helsingin seudulla noin 170 000 henkeä vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan suomen- ja ruotsinkielisen väestön kasvu olisi vajaat 60 000 henkeä.

Esimerkiksi Helsingissä vieraskielinen väestö kasvaa selvityksen perusvaihtoehdon mukaan seuraavien 15 vuoden aikana 75 000 henkeä ja suomen- ja ruotsinkielinen väki vain noin 6 000 henkeä.

Luvut osoittavat, että väestönkasvu perustuu nykyisin suurelta osin muuttoliikkeeseen ulkomailta ja muuttajien lapsiin. Ulkomaalaistaustaisten osuus niin sanotusta luonnollisesta väestönkasvusta on julkaisun perusteella seudulla kolmannes ja Helsingissä puolet.

Nurmijärvi kuuluu kehysalueeseen, joka ei nykyisellään erityisesti houkuttele vieraskielistä väestöä. Vieraskielistä väestöä on kehysalueella vain viisi prosenttia väestöstä, kun osuus Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä on jo noin 15 prosenttia.

Nurmijärven olisikin panostettava myös vieraskielisen väestön houkutteluun, kun se haluaa palata kasvavan väestön uralle.

Antti Halkka

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat