Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksujenvälitystä ei ole syytä mutkistaa

Tilinumeroa ei voi rinnastaa puhelinnumeroon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marko Toivanen toivoi (HS.fi/mielipide 4.8.) vanhan tilinumeron seuraavan asiakasta pankkia vaihdettaessa. Hän myös kritisoi paperisista avainlukulistoista luopumista.

Tilinumeroa ei voi rinnastaa puhelinnumeroon ja sen pysymiseen operaattorin vaihtotilanteessa. Pitkälti tilinumeron käsittelyyn perustuvat pankkipalvelut ja -järjestelmät ovat huomattavasti monimutkaisempia puhelinnumeroon verrattuna.

Tilinumeron pysyminen samana monimutkaistaisi maksujenvälitystä, koska vaadittava rahalaitostieto (pankin niin sanottu SWIFT/BIC-koodi) voidaan päätellä nykyisin suoraan tilinumerosta. Tilinumeroiden pysyminen samana aiheuttaisi pankeille valtaisia järjestelmämuutoksia ja vaatisi kokonaisen ajattelutavan vaihtoa.

Jo nyt pankinvaihtotilanteessa asiakas voi valtuuttaa uuden pankin ilmoittamaan uudesta tilinumerosta asiakkaan toivomille tahoille. Kaikki viranomaiset ja työnantajat eivät kuitenkaan välttämättä hyväksy uuden pankin ilmoitusta muuttuneesta tilinumerosta. Tähän pankit eivät voi vaikuttaa.

Finanssialan keskusliitto on ehdottanut, että kehitteillä olevaa kansallista palveluväylää voitaisiin hyödyntää myös siten, että ainakin eri viranomaistahot voisivat saada sitä kautta keskitetysti tiedon kuluttajan tilinumerosta. Tämä palvelisi sekä kuluttajia että yrityksiä.

Tilinumeron pysymistä samana pohditaan myös EU:ssa. Suomalaisten ratkaisujen kehittäminen olisi nyt hätiköityä.

Verkkopankkeihin kirjautumisessa on totuttu käyttämään paperisia avainlukulistoja. Ne ovat olleet toimivia, mutta niistä ollaan vähitellen luopumassa. Syyt eivät ole kustannuksissa vaan palvelujen digitalisoitumisessa ja tietoturvasäännöksissä. Paperiset avainlukulistat eivät tulevaisuudessa täyttäne viranomaisvaatimuksia.

Pankit eivät ole pakottamassa asiakkaita älypuhelinten käyttäjiksi. Mobiilisovelluksiin perustuvan tunnistamisen rinnalle tarjotaan muita, nykyisen tunnuslukulistan korvaavia tapoja. Yksi esimerkki on asiakkaille jaettava pieni elektroninen avainlukugeneraattori. Pankkipalveluja kehitettäessä pidetään mielessä erilaiset erityisryhmien tarpeet.

Essi Ruokanen

lakimies

Finanssialan keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat