Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ydinasepelotetta ei pidä yliarvioida

Suomen 230 000 sotilaan sodanajan vahvuus on merkittävä myös Venäjän asevoimiin suhteutettuna. Tämä nostaa Suomeen kohdistuvan sotilaallisen voimankäytön kynnystä ja vähentää sillä uhkaamisen mahdollisuuksia, kirjoittaa Ilmar Metsalo.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Roy Sandberg ehdotti (HS.fi/mielipide 3.8.) Puolustusvoimien lakkauttamista rahanhukkana ja Venäjän ydinaseiden vuoksi tarpeettomana. Sandberg kuitenkin unohti Venäjän kyvyn käyttää konventionaalista – tavanomaista – sotilaallista voimaa sekä sen, että Puolustusvoimien suorituskyvyllä on konflikteja ennalta ehkäisevä vaikutus.

Yleiseen asevelvollisuuteen nojaavan puolustusjärjestelmän hinta Suomelle on noin 1,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Luku sisältää varusmiespalveluksen yhteiskunnalle menetettyinä työvuosina aiheuttamat kustannukset. Asukaslukuun suhteutettuna puolustuskustannukset ovat samaa luokkaa kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa. Laajan reservinsä osalta Suomen sodanajan vahvuus eroaa kuitenkin suuresti muista Pohjoismaista.

Vladimir Putinin hallinto on osoittanut kykyä ja halua ajaa poliittisia tavoitteitaan myös sotilaallisin keinoin Georgiassa, Ukrainassa ja Syyriassa. Venäjän sisäpoliittinen ja taloudellinen tilanne ei näytä paranemisen merkkejä, ja lähitulevaisuudenkin kehitystä on vaikea ennakoida.

Diplomaattisten ja taloudellisten suhteiden hoito on Suomen kannalta tärkeää, mutta kansainvälisiä sopimuksia kunnioittamattoman osapuolen kanssa se on myös haasteellista. Suomeen kohdistuvan sotilaallisen hyökkäyksen riski ei ole suuri, mutta Puolustusvoimien alasajo tuskin ainakaan pienentäisi riskiä.

Venäjän vuonna 2014 hyväksytyssä sotilasdoktriinissa ydinasepelotteella on keskeinen asema. Ydinaseella on ennen kaikkea suurvaltapoliittinen merkitys, sillä taloudellisesti ja poliittisesti Venäjä on korkeintaan alueellinen mahti. Vaikka Venäjä on harjoituksissaan simuloinut taktisia ydinaseiskuja Itämeren alueella, kynnys ydinaseen käyttöön on edelleen korkea.

Kyky käyttää perinteistä sotilaallista voimaa on Venäjälle vähintään yhtä tärkeä kuin ydinase. Maan asevoimissa on toteutettu laaja modernisaatio kymmenen viime vuoden aikana. Sotilasdoktriininsa mukaan Venäjä kehittää konventionaalisen voiman käyttöä sekä tehostaa informaatiosodankäyntikykyään.

Venäjän sotilaallinen suorituskyky on kylmän sodan aikoihin verrattuna rajallinen, joten se pyrkii pitkittyvän sodan välttämiseksi saavuttamaan tavoitteensa nopealla ja arvaamattomalla operaatiolla rauhanajan vahvuudesta käsin. Laajaan keinovalikoimaan kuuluvat myös muun muassa taloudellinen ja poliittinen painostus, informaatiosodankäynti sekä erikoisjoukkojen operaatiot. Viimeaikaiset suuret sotaharjoitukset osoittavat Venäjän kykenevän sotilasoperaatioihin laajalla alueella ainakin 150 000 sotilaan vahvuudella joidenkin päivien varoitusajalla.

Suomen kannalta Venäjän kyky nopeisiin operaatioihin on huomattavasti haasteellisempaa kuin Suomea vastaan mahdollisessa konfliktissa kohdistettavan sotilaallisen voiman määrä. Tähän on pyritty reagoimaan esimerkiksi 25 000 reserviläisen nopean mobilisoinnin mahdollistavalla lainsäädännöllä sekä selvittämällä varusmiesten sisällyttämistä sodanajan joukkoihin samalla tavoin kuin kylmän sodan aikana.

Suomen 230 000 sotilaan sodanajan vahvuus on eurooppalaisittain korkea ja merkittävä myös Venäjän asevoimiin suhteutettuna. Tämä nostaa Suomeen kohdistuvan sotilaallisen voimankäytön kynnystä ja vähentää sillä uhkaamisen mahdollisuuksia.

Ilmar Metsalo

valtiotieteiden kandidaatti

The Ulkopolitistin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimitussihteeri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat