Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne jäi alueiden elinvoiman kehittäminen?

Olisi parempi luoda suoraan 18 jättikuntaa ja lopettaa nykyiset kunnat.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sami Moisio kirjoitti (HS Vieraskynä 3.8.), että Suomeen muodostuu erilaisia maakuntia. Kirjoitus kertoo nykyisen aluehallintosuunnitelman mahdottomuuden. Kun sote-järjestelmä ja uudet maakunnat saadaan toimimaan, kunnille jää vähän tehtäviä.

Kunnallisalan kehittämissäätiö kysyi asiaa kuntalaisilta jokin aika sitten. Kansalaisista lähes 90 prosenttia pitää kunnan tärkeimpänä tehtävänä elinvoimaisuuden kehittämistä. Henkisen ilmapiirin edistäminen on toisella sijalla (yli 80 prosenttia), ja kolmantena on demokratia-alustana toimiminen: sitä kannattaa yli 80 prosenttia. Selvityksen mukaan erot eri puolueiden ja väestöryhmien kesken ovat vähäisiä.

Mitä näistä ajatuksista on mukana uusissa malleissa? Ei juuri mitään. Kuntia on kehitetty vuosikymmeniä, ja valtion aluehallinto on käynyt läpi muutoksia muutosten perään. Laatikoita ja hallintohimmeleitä osataan rakentaa, mutta missä on elinvoiman kehittäminen? Suomi tarvitsee kilpailukykyisiä alueita, kannattavia yrityksiä ja osaavia ihmisiä.

Nykyinen kehitys johtaa mahdottomuuksiin. Olisi parempi luoda suoraan 18 jättikuntaa ja lopettaa nykyiset kunnat. Jos meille tulee kolmet vaalit ja vielä EU-parlamenttivaalit, mielenkiinto äänestämistä kohtaan heikkenee koko ajan.

Sampsa Saralehto

dosentti, Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat