Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millaista aikaa nyt eletään?

Solvausten ja vihan ilmaisujen lisäksi meitä on syytetty isänmaan pettämisestä ja suomalaisen arvomaailman hylkäämisestä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toimitusjohtaja Harri Sarjanoja kirjoitti (HS Mielipide 30.7.) Setlementtiliiton omistaman Viittakivi Oy:n pyrkimyksestä kehittää vastaanottokeskustoimintaa. Tavoitteena on, että turvapaikanhakijoiden elämä Suomessa olisi opiskelun ja työn tekemisen kautta mahdollisimman mielekästä ja että tänne jäävistä ihmisistä tulisi nopeasti suomalaisen yhteiskunnan jäseniä uusilla kotiseuduillaan. Matkaansa Suomesta muualle jatkavienkaan kannalta ei ole yhdentekevää, mistä asioista Suomessa vietetty aika on koostunut.

Kirjoituksen julkaisemisen jälkeen saamamme kielteinen palaute on ollut sekä määrältään että sisällöltään häkellyttävää. Solvausten ja vihan ilmaisujen lisäksi meitä on syytetty isänmaan pettämisestä ja suomalaisen arvomaailman hylkäämisestä.

Maailma odottaa ihmistä, julisti 1930-luvun yhteispohjoismainen setlementtiliike. Nationalismin, populismin, rotuerottelun ja vihan aallot löivät tuolloin vahvoina Euroopassa. Millaista aikaa nyt eletään? Voivatko historian hirviöt nousta uudelleen esiin? Voivatko ihmisjärki ja eettinen koodisto sumentua niin, että voisimme palata aikaan, jolloin ymmärtämättömyyden ja vihan vallassa haluttiin joidenkin ihmisryhmien tuhoa?

Maamme hallitus on viimeaikaisilla päätöksillään tiukentanut ulkomaalaislakia, päättänyt olla yhdistämättä yksin maahan tulleiden lasten perheitä, purkanut humanitaarisen suojelun pykälän ja kiristänyt perheenyhdistämisen taloudelliset reunaehdot kohtuuttomiksi. Ovatko päätökset inhimillisestä näkökulmasta oikeita? Olemmeko rehellisesti sitä mieltä, että olemme tehneet kansakuntana kaikkemme auttaaksemme? Millaisiin arvoihin nämä hallituksen päätökset perustuvat?

Vastaukseksi ei voi riittää se, että maassamme noudatetaan lakia ja järjestystä. Laki voi olla epäoikeudenmukainen ja väärä. Lailla ja järjestyksellä on perusteltu epäinhimillisyyksiä sielläkin, missä historia myöhemmin näkee vääryyksiä tapahtuneen.

Alhaisesta syntyvyydestä kärsivä, harmaantuva ja huoltosuhteiltaan vääristynyt Suomi voisi asiaa toisin tarkastellen nähdä maahanmuuton onnenpotkuna.

Viittakivessä tehtävä pakolaistyö pyrkii kaikin tavoin palvelemaan ihmisiä ja yhteiskuntaa. Opiskelu, kulttuuri, työn tekeminen, naapureihin tutustuminen ja kaikki muut kotiutumista edistävät toimet mahdollistavat sen, että nämä ihmiset eivät köyhdytä maatamme.

Aiheutuneita kuluja arvioitaessa on hyvä muistaa sekin, että vastaanottokeskukset ovat luoneet tuhansia työpaikkoja suomalaisille ja niillä on paikallistaloutta rikastuttava vaikutus.

Pentti Lemmetyinen

toimitusjohtaja

Setlementtiliiton yhteiskunnallinen konserni

hallituksen puheenjohtaja

Viittakivi Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat