Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miessairaanhoitajana kohtaan jatkuvasti seksismiä – minuun suhtaudutaan kuin jongleeraavaan apinaan

Minullakin on unelma: työmaailma, jossa minua arvostetaan yksilönä – ei sen vuoksi, mitä sukupuolta edustan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen sairaanhoitajaurani alkupuolella oleva mies. Tietoni ja taitoni ovat minun koulutus- ja kokemustaustallani oletettavasti vähintään keskivertoa. Koen itsekehun vaikeana – tyydyn siis keskivertoon.

Olen törmännyt lyhyen urani aikana positiiviseen syrjintään ja tiedostamattomaan vähättelevään kulttuuriin, joka voitaisiin määritellä myös seksismiksi. Tämä ilmenee esimerkiksi niin, että saan poikkeuksellisen monelta potilaalta – usein naisilta – ylen määrin kehuja, jotka vaikuttavat kulminoituvan sukupuoleeni. En koskaan saa kehuja kädentaidoistani tai tiedoistani, mutta sitäkin enemmän miespuolisesta olemuksestani. Usein minua pidetään lääkärinä, koska miehethän on lääkäreitä.

Epäilen vahvasti, että naispuolista sairaanhoitajaa kohdeltaisiin samalla tavoin kuin minua miehenä. Koen, että minuun suhtaudutaan usein kuin vaikkapa jongleeraavaan apinaan: ”Kato mitä toi apina osaa!” Tai lapseen, joka oppii puhumaan: ”Aaaww!” On suloista ja hämmästyttävää, kun joku osaakin jotain poikkeuksellista. Ja monen silmissä voi olla poikkeuksellista, että kookas mies hallitseekin ammatin, jonka on perinteisesti ajateltu kuuluvan naisten aloihin.

Nyky-Suomella on vielä pitkä matka kuljettavanaan, jotta minun ei tarvitse kokea päivittäin työssäni seksismiä. Minullakin on unelma: työmaailma, jossa minua arvostetaan yksilönä – ei sen vuoksi, mitä sukupuolta edustan.

Greg Focker

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat