Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kameravalvonta saattaa lisätä onnettomuusriskiä

Kamerat on usein sijoitettu juuri turvallisimpiin ohituspaikkoihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on viime päivinä ollut juttuja liikenteen kameravalvonnasta.

Liikennekulttuuri on muuttunut omituiseksi kameravalvotuilla teillä. Ne, jotka tietävät kameroiden paikat, pystyvät ajamaan huomattavaa ylinopeutta niiden välillä. Tietä vähemmän tunteva ajaa usein alle sallitun nopeuden sakkoja pelätessään.

Tämä lisää ohitustilanteita. Vakionopeudensäädintä käyttävät autoilijat haluavat edetä juuri sallitulla nopeudella. Tällöin ohitustilanteista tulee vaarallisen pitkiä pienien nopeuserojen vuoksi. Kamerattomalla tiellä ohittaja voi ylittää hetkellisesti sallitun nopeuden ja ohittaa edellä ajavan sopivassa kohdassa nopeasti ja turvallisesti muuta liikennettä vaarantamatta. Kamerateillä tämä ei ole mahdollista. Kamerat on usein sijoitettu juuri turvallisimpiin ohituspaikkoihin.

Vähänkin ruuhkaisina aikoina kamerateille syntyy omituinen haitariliike, kun aina joku sakkojen pelossa polkaisee varmuuden vuoksi jarrua kameran nähdessään. Näin joutuvat sitten tekemään muutkin, vaikka kaikki olisivat ajaneet sallittua nopeutta.

Samalla automaattinen nopeudensäätö menee pois päältä. Sen uudelleen asettaminen voi viedä huomiota liikenteeltä.

Poliisin kameroilla järjestämillä sakkorysillä ei ole mitään tekemistä liikenneturvallisuuden kanssa: tuntuu, että tavoitteina ovat rahan kerääminen valtion kassaan ja autoilijoiden kiusaaminen.

Kameroiden tultua käyttöön perinteinen tutkamittaus on poistunut näiltä teitä. Niinpä nopeusrajoitus ei enää näytä koskevan moottoripyöriä: moottoripyörän etupuolella ei ole rekisterikilpeä, eikä moottoripyöräilijä siten voi saada ylinopeudestaan sakkoja peltipoliisin kuvan perusteella.

Kameravalvonnan on sanottu pienentäneen nopeuksia. Näin varmaan onkin – kameroiden kohdalla. Kokemukseni mukaan pitkän matkan keskinopeus on kuitenkin pysynyt samana. Oma 300 kilometrin mökkimatkani kestää aivan saman ajan kuin ennen kameravalvonnan tuloa.

Martti Saarelma

tekniikan lisensiaatti

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat