Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuret nopeudet ovat terveyshaitta

Varsinkin nastarengasaikana tiet kuluvat ja pölyävät sitä enemmän, mitä suurempi on ajonopeus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo toi esiin arveluttavan kapean näkökulman ajonopeuden automaattisen valvonnan terveysvaikutuksista (HS Kotimaa 5.8.).

Ajoneuvoliikenne aiheuttaa onnettomuuksien lisäksi muitakin terveyshaittoja. Varsinkin nastarengasaikana tiet kuluvat ja pölyävät sitä enemmän, mitä suurempi on ajonopeus. Kulumisesta ja talvikauden hiekoituksesta tuleva hiukkaspilvi nousee sitä korkeammalle ja laajemmalle, mitä suurempi on nopeus. Pienhiukkaset aiheuttavat runsaasti kuolemia ja pilaavat ihmisten elämänlaatua.

Vaikka polttoaineiden lyijystä on päästy eroon, nykyisetkään pakokaasut eivät edistä terveyttä. Polttoaineen kulutus ja siten pakokaasupäästö ajokilometriä kohden nousee nopeuden kasvaessa. Tällä on merkitystä koko ilmaston kannalta.

Liikenteestä aiheutuva melutaso myös nousee nopeuksien kasvaessa. Melu aiheuttaa stressiä ja heikentää muun muassa yöunen laatua.

Hirvieläinkolareitten määrä ja laatu pahenevat nopeuden kasvaessa. Unohtaa ei myöskään saisi stressiä ja säikähdyksiä, joita ylinopeutta ajavat kiilailijat tyypillisesti aiheuttavat. Läheskään kaikkien ratin takana olevien oma harkintakyky ei riitä sopivan nopeuden arvioimiseen.

Liikenteen terveyshaitat tulisi ymmärtää kokonaisuutena, mikä on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.

Börje Hagner

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat