Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syömisestä on tehty liian ongelmallista

Toivoisin, ettei ihmisiä syyllistettäisi turhaan, kirjoittaa Tuija Mäkelä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toimittaja Satu Vasantola ehdotti kolumnissaan ”Totuus ruoasta tekee kipeää” (HS Torstai 4.8.), että kasvisruoasta tulisi tehdä uusi normaali. Lihaa voisi syödä silloin tällöin.

Puuttumatta sen kummemmin perusteluihin muistuttaisin, että monipuolisen kasvisruokavalion saati vegaaniruokavalion toteuttaminen ei aina ole niin yksinkertaista. On monia sairauksia, jotka vaativat tietynlaista dieettiä. On myös erilaisia energiantarpeita ja elämäntilanteita, jotka vaikuttavat syömiskäyttäytymiseen.

Sen sijaan että mietittäisiin, mikä on normaalia, tai surtaisiin sitä, syödäänkö pihvi kerran viikossa tai kerran vuodessa, voitaisiin miettiä, mistä se pihvi on Suomeen tuotu – ja lienevätkö kaukaa lennätetyt eksoottiset hedelmät ja kasviksetkaan paras valinta, jos tarjolla on edullisia lähellä tuotettuja sesongin mukaisia vaihtoehtoja.

Syömisestä on tehty niin ongelmallista jo muutenkin, että soisin, ettei ihmisiä syyllistettäisi turhaan. Joillekin pihvi päivässä saattaa olla tarpeen, ja syöminen lienee edelleen terveellisempää kuin syömättömyys.

Itse en jaksa potea syyllisyyttä siitä, että syön joskus punaista lihaa, maitotuotteita, kalaa, munaa ja – voi kauhistus – jopa makkaraa! Saatanpa nauttia jälkiruokaakin ja ostaa valmisruokia.

Karkkeja en juuri syö enkä kaipaa limuja. Ilman alkoholiakin pärjään, vaikken absolutisti olekaan. Kaikkea kuitenkin kohtuudella, ja kasviksia, marjoja ja hedelmiä sesongin mukaan.

Tuija Mäkelä

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat