Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiliittojen on saatava nuoria liittymään jäseniksi

Nykymallinen ay-liike ei osaa tavoitella pätkätyöläisiä. Tulevaisuudessa työelämästä tulee yhä pirstaleisempi, joten aikaa toimintatapojen muutoksille ei ole paljon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uudet tavat toimia ovat rantautuneet Suomen ammattiliittoihin. SAK:n edustajakokous linjasi Tampereella kesäkuussa, että keskusjärjestö lähtee toimenpiteisiin järjestämiskeskuksen perustamiseksi. Uusi aikakausi on alkamassa ammattiliittojen toimintatavoissa.

Taloustutkimus julkaisi heinäkuussa tutkimuksen, jossa vertailtiin eri ikäluokkien työssä käyvien järjestäytymisastetta. Alle 25-vuotiaiden työssä käyvien halukkuus kuulua liittoon oli kyselyn perusteella laskenut alle kriittisen 50 prosentin.

Taloustutkimuksen lukuja katsellessani ilahduin kuitenkin iän vaikutuksesta järjestäytymisasteeseen. Tietoisuus omista oikeuksista nousee vanhetessa tärkeämmäksi, kun halutaan pitää omia puolia ja kun taloudelliset vastuut kasvavat esimerkiksi perheen perustamisen jälkeen.

Nuorten haluttomuus kuulua liittoon on todella huono asia työntekijöiden näkökulmasta, kun tarkastellaan esimerkiksi työehtosopimuksien voimassaoloa. Monet nykypäivän työelämän oikeuksista pohjautuvat työehtosopimuksiin. Mikäli sopimukset murentuisivat, monet työntekijän oikeudet olisivat vaakalaudalla.

Kokemukseni perusteella nuorten haluttomuus kuulua liittoon ei ole harkittu päätös, kuten julkisessa keskustelussa on esitetty. Suurin syy olla kuulumatta liittoon on se, ettei kukaan ole kysynyt nuorta jäseneksi. Jäsenyyden hyödyt eivät ole tiedossa.

Tämän faktan todistavat myös monet työelämään liittyvät tutkimukset.

Nykypäivänä työpaikoilla ei ole enää entiseen malliin painetta kuulua liittoon, kun kosketus ay-liikkeeseen on kadonnut. Tarvitaan uusia tapoja saada työntekijät liittojen jäseniksi.

Vakituinen työ vaikuttaa halukkuuteen järjestäytyä, eikä nykymallinen ay-liike osaa tavoitella pätkätyöläisiä liittymään liittoon. Tulevaisuudessa työelämästä tulee yhä pirstaleisempi, joten aikaa ay-liikkeen toimintatapojen muutoksille ei ole enää paljon.

Onneksi Operaatio Vakiduuni on herätellyt ammattiliittoja syväjäästä tämän ongelman osalta. Metallityöväen liitto on näyttänyt, että uusia jäseniä saadaan, kunhan mennään työntekijöiden luokse eikä odoteta työntekijöiden tulevan liiton luokse. Järjestäminen ja jäsenhankinta ovat nostaneet järjestäytymisastetta kaikissa ikäluokissa.

Poliittisen voiman kadotessa ay-liikkeen sisältä myös ammattiliittojen vaikuttavuus yhteiskuntaan on heikentynyt. Media ruokkii usein mielikuvaa ay-liikkeen vanhoillisista vasemmistolaisista toimintatavoista, mutta todellisuudessa monissa liitoissa on tapahtunut jo murros: uudet ikäluokat eivät enää tunnusta poliittista väriä vaan tukeutuvat ennemminkin vankkaan koulutustaustaansa.

Ammattiliittojen tulee terästäytyä saadakseen nuoria liittymään liittoon. Siksi Metallityöväen liiton aloittama järjestämismalli tulee saattaa kaikkien ammattiliittojen toimintatavaksi.

Ari Wigelius

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat