Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmet vaalit haastavat erityisesti nuoret ja tulokkaat

Kysymys on myös rahasta. Uudet tulokkaat joutuvat toden teolla pohtimaan, riittävätkö rahkeet isojen kampanjoiden tekemiseen kolmena peräkkäisenä vuotena.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 2.8.) nostettiin esiin uusien maakuntavaalien aiheuttama haaste ehdokkaille. Kirjoituksessa tarkasteltiin uusien vaalien aiheuttamaa painetta ja kuormitusta puhtaasti kansanedustajien näkökulmasta ja sivuutettiin ryhmä, jolle uudet vaalit todella ovat iso pala: nuoret ja uudet tulokkaat.

Kansanedustajat ja näkyvät kunta- sekä kaupunkipoliitikot pystyvät maakuntavaaleissa nojaamaan nuoria ja uusia tulokkaita vahvemmin tunnettuuteensa ja nykyisissä toimissaan saamaansa näkyvyyteen. Uudet vaalit tarjoavat vain ylimääräisen paikan vahvistaa omaa jo olemassa olevaa asemaa.

Uudet tulokkaat puolestaan joutuvat toden teolla pohtimaan, riittävätkö rahkeet isojen kampanjoiden tekemiseen kolmena peräkkäisenä vuotena.

Kysymys on myös rahasta. Viime eduskuntavaalien jälkeen vaalirahoitusilmoituksen tehneiden budjetti oli keskimäärin yli 35 000 euroa. Tästä yli kolmanneksen ehdokkaat maksoivat omasta pussistaan.

Vaalirahoituksen merkitys korostuu uusien tulokkaiden kohdalla, sillä he joutuvat panostamaan maksettuun näkyvyyteen aseman tuoman näkyvyyden sijaan. Lisäksi rahoituksen hankkiminen on heille huomattavasti vaikeampaa kuin istuville kansanedustajille.

Vaikka tahto kantaa vastuuta ja vaikuttaa onkin kova, useat eri puolueissa toimivat ja valtuustoissa istuvat tai eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa pyrkineet nuoret käyvät nyt vielä ammattipoliitikkoja perustavanlaatuisempaa pohdintaa. Mitkä edellytykset minulla on selvitä tulevasta kolmien vaalien putkesta? Miten rahoitus toistuviin vaaleihin on kerättävissä? Onko jatkuva, muuta elämää kuormittava, vuodesta toiseen toistuva vaalien tekeminen ylipäänsä mielekästä?

Tätä pohdintaa vasten kansanedustaja Susanna Kosken (kok) esiin nostama ajatus siitä, että poliitikkojen pitäisi erikoistua vain yhdelle kolmesta vallankäytön tasosta, ei kuulosta yhtään hassummalta.

Daniel Sazonov

puheenjohtaja

Kokoomusnuoret

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat