Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikkapuhuttelun laatu tulee varmistaa

Tuntemamme hakija pystyi havaitsemaan ja korjaamaan räikeimmät käännösvirheet, kuten ”Taleban tappoi Yhdysvaltain presidentin” tai ”Hakija haluaa Talebanin surmaavan hänet”.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olemme seuranneet kahden majoittamamme turvapaikanhakijan hakemusprosessia ja kiinnittäneet huomiota seuraavaan. Turvapaikkapuhuttelun kysymykset esitetään suomeksi, minkä jälkeen tulkki kääntää ne hakijan kielelle. Hakija vastaa omalla kielellään, ja tulkki taas kääntää suomeksi.

Puhuttelusta tehdään kirjallinen suomenkielinen pöytäkirja, jonka hakija hyväksyy samalla tavalla kahden käännösvaiheen jälkeen. Näin toimitaan, vaikka hakija pystyisi kommunikoimaan suoraan esimerkiksi englanniksi.

Saimme äskettäin käsiimme toisen hakijan sinänsä perusteellisen puhuttelupöytäkirjan. Ensinnäkin pöytäkirjan suomi – joka on ilmeisesti suoraa siteerausta darin kielen tulkin puheesta – on erittäin huonoa. Toiseksi, hakijalla ei ole mahdollisuutta tarkistaa, vastaako hänen omalla kielellään sanomansa juuri sitä, mitä pöytäkirjassa lukee.

Hakijamme pystyi havaitsemaan ja korjaamaan räikeimmät virheet, kuten ”Taleban tappoi Yhdysvaltain presidentin” tai ”Hakija haluaa Talebanin surmaavan hänet”.

Hakijoilla on oikeus laatuvarmistettuun tulkkaukseen. Muuten koko turvapaikanhakuprosessin eettisyys ja asiallisuus kyseenalaistuvat. Näiden ihmisten kohtalot eivät saa olla Maahanmuuttoviraston tulkkausten oikeellisuuden tai mahdollisten käännösvirheiden ja nyanssien väärinymmärryksen armoilla.

Thomas Regelski

professori

Kaisa Kononen

filosofian tohtori, dosentti

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat